Social

Reforma ANOFM: Procedura de înregistrare a șomerilor va fi simplificată

Procedura de înregistrate a șomerilor la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va fi simplificată. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care au prezentat principalele prevederi ale unui pachet legislativ, denumit reforma ANOFM. Totodată, vor fi întreprinse mai multe acțiuni pentru a face serviciile Agenției cât mai accesibile.

Autoritățile își propun să simplifice procedurile de înregistrare a șomerilor. Astfel, persoanele care nu au un loc de muncă se vor putea înregistra online la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, a declarat secretară de Stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale Felicia Bechtoldt.

„Primul obiectiv pe care ni-l propunem este ca ANOFM să crească numărul beneficiarilor și să țintească mai bine serviciile și măsurile active destinate șomerilor și persoanelor în căutarea unui loc de muncă. Un alt obiectiv este ca ANOFM să presteze servicii și măsuri active de ocupare mult mai relevante și incluzive pentru beneficiari. Obiectivul numărul trei pentru ANOFM este să presteze servicii calitative angajatorilor, iar obiectivul numărul patru este performanța instituțională. Aceasta presupune ca ANOFM să crească semnificativ prin alocarea mijloacelor financiare, umane și tehnologice suficiente, pentru a gestiona programele de măsuri active și aplicarea unui model mai eficient de management al performanței”, a menționat Felicia Bechtoldt.

Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului a fost de a discuta politicile necesare și mecanismele, pentru eficientizarea serviciilor oferite de agenție în perioada 2023-2026. Reforma ANOFM trebuie să remedieze provocările și dezechilibrele dintre cerere și ofertă pe piața muncii din Republica Moldova, dar și consolidarea și asigurarea notorietății instituției, a declarat directorul Expert-Grup, Adrian Lupușor.

„Pe de o parte, avem angajatorii, care spun cu voce tot mai tare că au nevoie de forță de muncă. Pe de altă parte, oamenii nu își pot găsi locuri de muncă decente. Aceste dezechilibre cu siguranță pot fi abordate printr-o reformă sistemică a ANOFM, care trebuie să joace un rol activ, oferind întâi de toate servicii relevante pentru șomeri, dar și servicii relevante pentru angajatori”, a precizat Adrian Lupușor.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la sfârșitul anului trecut, în Republica Moldova erau înregistrați peste 22 de mii de șomeri.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult