Economic

Rezultatele auditului extern al datoriei la gazele naturale ale Republicii Moldova față de Gazprom vor fi făcute publice miercuri

Rezultatele auditului extern al datoriei la gazele naturale ale Republicii Moldova, malul drept al Nistrului față de concernul rusesc va fi făcut public, miercuri, de către ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat pentru Radio Moldova purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Menționăm că, președintele Maia Sandu a declarat că auditul a identificat faptul că valoarea datoriei de 800 de dolari, invocată de partea rusă, nu corespunde realității. Declarațiile au fost făcute, duminică, la o întâlnire cu femeile de afaceri din autonomia găgăuză, potrivit portalul Nokta.

Precizăm că subiectul acestor datorii a apărut în spațiul public în octombrie 2021, în contextul negocierilor cu Gazprom pentru semnarea unui nou contract de livrare a gazelor. Atunci concernul rus Gazprom a pretins o datorie de peste 700 de milioane de dolari condiționând semnarea contractului cu achitarea treptată a acestor datorii. Chișinăul a anunțat atunci că va efectua un audit internațional al acestor datorii, care urma să fie efectuat până în primăvara anului trecut, dar termenul limită a fost amânat de câteva ori inclusiv pentru că nicio companie internațională nu s-a înregistrat pentru efectuarea acestuia, în contextul războiului din Ucraina.

Abia în august 2022 au fost contractate două companii din Norvegia și Marea Britanie. În iulie, anul curent, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că raportul privind auditul extern al datoriei Moldovagaz urma să fie transmis în viitorul apropiat concernului rus Gazprom.

Trebuie precizat că cele peste 700 de milioane de dolari pe care le pretinde Gazprom ar reprezenta datorii istorice, formate încă de la mijlocul anilor 90 ai secolului trecut. Aceasta s-ar fi format din cauză că Republica Moldova nu ar fi achitat anumite cantități de gaze, la care s-au adăugat penalități. O altă parte a datoriei s-ar fi format pe parcursul anilor din cauza devierilor tarifare. Adică instituțiile de reglementare din Republica Moldova nu ar fi ajustat la timp tarifele. Încă o parte a datoriei s-ar fi acumulat în urma construcției sediului Moldovagaz.

Precizăm că pe lângă această datorie, Gazprom pretinde și aproximativ 8 miliarde de dolari pentru gazul consumat de stânga Nistrului, pentru care autoritățile separatiste nu plătesc. Chișinăul nu recunoaște această datorie.

Începând cu acest an, partea dreaptă a Nistrului nu mai consumă gaz de la Gazprom, concernul rus livrând doar în stânga Nistrului.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult