Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE nu poate fi organizat în aceeași zi cu alte alegeri, conform Comisiei Electorale Centrale
Referendumul Republican privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, despre care a vorbit șefa statului Maia Sandu, nu poate fi organizat în aceeași zi cu alte alegeri, a precizat pentru Radio Moldova secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschi. Potrivit acestuia, Referendumul nu poate fi organizat nici cu 60 de zile înainte sau cu 60 de zile după alt scrutin.
Comisia Electorală Centrală va începe procesul de organizare a Referendumului Republican după ce Legislativul va adopta o hotărâre privind stabilirea datei acestui scrutin, a precizat secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschi.
„Data Referendumului republican se stabilește printr-o hotărâre a Parlamentului care nu poate avea loc mai devreme decât 60 de zile de la data adoptării hotărârii Parlamentului. Referendumul republican nu poate avea loc în ziua alegerilor parlamentare, prezidențiale sau a celor locale generale, nici cu 60 de zile înainte sau cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor”, a menționat Alexandru Berlinschi.
Conform Codului Electoral, alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se organizează în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al Republicii Moldova. Iar data alegerilor prezidențiale se stabilește prin hotărâre a Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. Precizăm că mandatul președintei Maia Sandu va expira la 23 decembrie 2024.
Amintim că, în mesajul său, la trei ani de mandat, președinta Maia Sandu ia solicitat Parlamentului să organizeze în toamna anului viitor un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Șefa statului vrea ca „vocea cetățenilor să fie hotărâtoare” în sprijinul politicii sale pentru integrarea europeană a țării noastre.