Social

Calendarul Zilei // La 16 mai 1812 a avut loc raptul Basarabiei și anexarea ei la Imperiul Rus

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 16 mai.

1770: Maria Antoaneta în vârstă de 14 ani s-a căsătorit cu viitorul rege al Franței, Ludovic al XVI-lea, care era cu un an mai mare.

1812: A fost semnată Pacea de la București prin care se încheia războiul ruso–turc. Basarabia intră în componența Rusiei. Prin acest tratat, Principatul Moldovei a fost redus la o zonă geografică care a inclus cea mai mare parte a Moldovei Occidentale, în timp ce partea orientală, atribuită Imperiului Rus, a devenit o provincie, denumită atunci Basarabia, a Imperiului țarist. Tratatul de pace avea 16 articole publice și două articole secrete și a fost semnat în hanul agentului rus Manuc Bei. Prin articolele 4 și 5, Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus un teritoriu de 45.630 km², 5 cetăți, 17 orașe și 695 de sate.Autoritățile țariste au denumit în 1813 noua regiune ocupată "gubernia Bessarabia".

1881: În Germania a fost deschisă prima linie de tramvai.

1929: La Hollywood, California are loc prima ediție de înmânare a premiilor Oscar. Instituția responsabilă cu aceste premii se înființase cu doar doi ani înainte. Prima ceremonie a premiilor Oscar a durat doar un sfert de oră, din motiv că laureații la cele 12 categorii fuseseră anunțați cu trei luni înainte, iar ceremonia a fost o simplă formalitate. La cină au participat 270 de persoane care au plătit 5 dolari biletul de intrare, care s-a desfășurat la Hollywood Roosevelt Hotel, unde peste trei decenii urma să apară vestitul Walk of Fame. Douglas Fairbanks, primul președinte al Academiei, a prezentat cele 12 categorii. Filmul 'Wings' a primit prima statuie pentru cel mai bun film. Cu trecerea timpului, Oscarurile au devenit o mare gală a cinematografiei și cea mai bună vitrină pentru strălucirea starurilor.

1966: Bob Dylan lansează albumul Blonde on Blonde, considerat a fi primul album dublu din istoria rockului.

1975: Alpinista niponă Junko Tabei a devenit prima femeie din lume care a urcat pe Everest.

1991: Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit se adresează unei sesiuni comune a Congresului Statelor Unite, fiind astfel primul monarh britanic care se adresează Congresului SUA.

2002: După zece ani de la stingerea din viață a actriței Marlene Dietrich autoritățile Berlinului i-au acordat titlul de cetățean de onoare al orașului Berlin.

2005: Kuweitul a aprobat un amendament la legea electorală, care le asigură femeilor dreptul la vot și le oferă posibilitatea de a candida la funcții politice.

S-au născut:

1928: Zlata Tcaci, compozitoare moldoveancă, om emerit în artă din R. Moldova

1973: Igor Sava, pictor

1974: Laura Pausini, cântăreață italiană

1986: Megan Fox, actriță americană

Au decedat:

1980: Marin Preda, scriitor român

La 16 mai 2012, primadona Operei Naționale, Maria Bieșu, s-a stins din viață, la vârsta de 76 de ani, în urma unei boli incurabile. La 18 mai Guvernul Republicii Moldova a decis acordarea Teatrului de Operă și Balet numele Mariei Bieșu. Madam Butterfly, cum i se mai spunea, s-a născut în satul Volontirovca, raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova. A devenit populară fiind solistă a Orchestrei de muzică populară „Fluieraș”. Pe scena Operei Naționale a debutat în 1962. În anii 1965-1967, tânăra interpretă își perfecționează măiestria la teatrul „La Scala” din Milano. După aceasta cântă pe scenele celor mai reprezentative teatre de operă din lume.

2020: Iurie Suveică, actor de teatru și cinema

Sărbători:

Ziua internațională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul, Theodore Maiman. Inițiativa marcării acestei zile a aparținut Comitetului executiv al UNESCO, care în 2016, a adoptat o rezoluție pentru susținerea Zilei internaționale a luminii.

Ziua Internațională a Biografului.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult