Revista presei: Scandalul legat de membra Comisiei pre-vetting, pericolul militarilor străini în Republica Moldova
Opinii legate de scandalul unde este vizată membra Comisiei pre-vetting, Tatiana Răducanu, acuzată că ar avea legături cu oligarhii Veaceslav Platon și Ilan Șor; concursul pentru funcția de procuror general, precum și pericolul militarilor străini în țara noastră - sunt printre subiectele trecute în revista presei.
Realitatea.md scrie că după ce a izbucnit scandalul legat de membra Comisiei pre-vetting, Tatiana Răducanu, politicienii s-au întrecut în declarații. În cadrul unei emisiuni, fostul președinte al Platformei DA Andrei Năstase susține că a sunat-o pe Maia Sandu, dar președinta nu i-a răspuns. Liderul socialiștilor Igor Dodon a cerut anularea tuturor deciziilor comisiei pre-vetting, iar ex-premierul Ion Chicu a declarat că se va adresa Uniunii Europene, cerând să fie verificate cheltuielile banilor pentru reforma justiției. De cealaltă parte, a, președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, spune că în acest mod șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, se răzbună pe comisia vetting și pre-vetting. Tatiana Răducanu a plecat din funcție după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora ar avea legături cu Veaceslav Platon și Ilan Șor, conform unei scrisori care ar fi semnată de șefa Procuraturii Anticorupție.
Ziarul de Gardă o citează pe fosta președintă a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate care critică decizia șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin de a anunța despre dosarul penal în care este vizată fosta membră a Comisiei pre-vetting, Tatiana Răducanu. Deputata consideră că mesajele care au intrat în posesia Procuraturii Anticorupție, dintre Veaceslav Platon și avocatul lui Ilan Șor, Aureliu Colenco, în care vorbesc despre Tatiana Răducanu, ar putea fi „doar o pistă pentru a solicita și a căuta confirmarea prin alte mijloace de probă”. Totodată, Stamate a spus că în acest caz ar fi vorba despre „încă o tentativă de discreditarea a comisiei”.
Într-o emisiune la Realitatea.md, vicepreședintele comisiei juridice a Parlamentului, Vasile Grădinaru, care se referă la concursul pentru funcția de procuror general , la care aspiră patru candidați, își exprimă speranța că exercițiul va ajunge la un final logic.Potrivit deputatului, viitorul procuror general va trebui „să depună mai multe efort” pentru că va avea responsabilitatea să „curețe sistemul” și să dea dovadă de demnitate. Parlamentarul mai spune că lipsa unui Procuror General, „i-ar pica prost” formațiunii din care face parte.
TV8.md relatează, citându-l pe ministrul de externe Mihai Popșoi că parteneriatul de Securitate cu Uniunea Europeană, care urmează să fie semnat săptămâna viitoare nu va afecta nicidecum suveranitatea sau neutralitatea țării noastre. Mai mult, Republica Moldova nu este în pericol, iar semnarea documentului nu ar fi nimic ieșit din comun. Se întâmplă după ce în presa străină au apărut titluri precum că Republica Moldova ar dori prin acest document să sfideze Federația Rusă.
TVR Moldova îl citează pe expertul în Securitate, Cristian Barna, care spune că autonomia Găgăuză pare să devină un nou front al războiului hibrid deschis de Rusia, iar prin aceasta, Moscova își dorește să întoarcă cetățenii Republicii Moldova cu fața înapoi spre Federația Rusă. Totodată, fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu susține că situația din Ucraina este percepută ca fiind critică și complicată, iar Republica Moldova este considerată a fi următoarea zonă de agresiune, mai ales în cadrul unui posibil conflict militar sau al utilizării tacticii de război hibrid.
Într-un interviu pentru Moldova 1, președintele Expert Forum România, Sorin Ioniță susține că partidul condus de Ilan Șor reprezintă o reală amenințare pentru Republica Moldova. El a menționat că regimurile din Est sunt vigilente cu privire la activitățile Kremlinului, iar în Republica Moldova „se justifică o intruziune mai în forță”, deoarece această formațiune reprezintă o reală amenințare.
Ziarul Național îi citează pe președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil, care spune că țara sa susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Oficialul este de părere că, în următoarea perioadă, ar trebui să fie adoptată o hotărâre pentru a accepta în Uniunea Europeană mai multe țări și una dintre ele, în opinia acestuia, ar trebui să fie Republica Moldova.
Agora.md se referă la miturile privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, demontate de experții centrului analitic independent „Expert-Grup”. Integrarea țării noastre în Uniunea Europeană nu va pune în pericol tradițiile naționale, nici producătorii locali nu vor intra în faliment, nici pământul Moldovei nu va fi pierdut, nici drepturile persoanelor LGBTQ+ nu vor fi impuse, notează publicația.