Politic

Integrarea țării în UE, prioritate națională. Parlamentul a luat act de Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”

Proiectul de hotărâre cu privire la Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”, adoptată în Piața Marii Adunări Naționale la 21 mai 2023, a fost aprobat de către deputați. Documentul, care a fost votat de 55 de deputați, a stârnit discuții contradictorii. În timp ce majoritatea parlamentară afirmă că cetățenii își doresc ca Republica Moldova să-și ridice standardele de viață la cele europene, cei din opoziție afirmă că era necesar să fie organizat un referendum.

multimedia.parlament.md
Sursa: multimedia.parlament.md

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a declarat de la tribuna centrală că deputații au „obligația morală dar și legală” nu doar de a lua act de această rezoluție, ci de a-i da o formă juridico-politică prin votarea acestei hotărâri.

„Mai cu seamă, în perioada în care va urma să îndeplinim pas cu pas aceste recomandări, eu aș zice chiar ordine care au fost aclamate, susținute la Adunarea pentru integrare europeană din 21 mai. De aceea, stimați colegi, rog să susținem unanim această declarație, hotărâre a Parlamentului pentru că integrarea europeană este în interesul oricărui cetățean. Or, nouă indiferent de viziunile noastre politice, când mergem în țări membre ale Uniunii Europene nu putem să nu observăm diferența calitativă de viață în toate domeniile. E de bun simț ca acest deziderat susținut de Marea Adunare de duminică să-I regăsească sprijinul și în rândul aleșilor săi în Parlamentul Republicii Moldova”.

La rândul său, deputata fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Diana Caraman a specificat că în Europa referendumul este cea mai bună modalitate de a afla opiniile cetățenilor pe marginea unui anumit subiect.

„Dacă conducerea țării vrea într-adevăr să cunoască opinia cetățenilor, de ce conducerea nu petrece un referendum? În Europa este cea mai bună modalitate. În lumea civilizată se organizează referendum atunci când se vrea părerea oamenilor și pentru care cheltuie mai puțini bani decât ați cheltuit voi din bugetul de stat pentru organizarea acestui eveniment. La multe proteste se adoptă rezoluții și sper să le votăm pe toate”.

„Consider că întrebarea vizavi de referendum nu are rostul în contextul actual or, cu regret, nu suntem în pragul aderării. Sperăm foarte mult să începem negocierile cât de curând”, a replicat Mihai Popșoi.

Amintim că pe 21 mai în Piața Marii Adunări Naionale s-a desfășurat Adunarea Națională „Moldova Europeană”. La evenimentul, care au participat peste 80 de mii de oameni, a fost adoptată o Rezoluție. Potrivit documentului, Uniunea Europeană este calea unică ce poate aduce pentru țara noastră stabilitate în fața provocărilor și unica șansă de dezvoltare a Republicii Moldova.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult