Social

Recomandările ANSA la procurarea produselor alimentare pentru masa de Paști

Până la sărbătorile pascale au rămas zile numărate, ceea ce înseamnă că pregătirile sunt deja în toi. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) are mai multe recomandări care ne vor ajuta cum să selectăm produse pentru masa de sărbătoare, astfel să nu prezinte un pericol pentru sănătate.

Produsele alimentare pentru masa de sărbătoare trebuie să fie procurate numai din locuri special amenajate și autorizate, care asigură condițiile sanitare specifice și unde există certitudinea că acestea au fost supuse controlului sanitar-veterinar, cum ar fi magazine, depozite angro sau piețe agroalimentare, a declarat pentru postul nostru de radio Directorul General Adjunct pe Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului în Domeniul Alimentar, Afanasi Tarlev.

„Aspectul exterior al produsului trebuie să fie unul corespunzător: culoare, miros, consistență și ambalaj integru. Totodată, în perioada sărbătorilor de Paști este mai solicitat consumul de carne. De aceea, fiți atenți, carnea trebuie să fie una elastică, de culoare de la roz pal până la roșu închis și, la presiunea cu degetul  forma cărnii trebuie să revină la forma inițială și să nu prezinte suprafețe lipicioase sau urât mirositoare”, a menționat Afanasi Tarlev.

În același timp, responsabilii de la ANSA precizează că atunci când cumpărăm ouă trebuie să examinăm aspectul lor exterior. Coaja acestora trebuie să fie tare, curată, întreagă și fără pete, cu marcarea obligatorie a datei de producere pe fiecare ou. La procurarea cozonacului și altor produse alimentare este necesar să citim cu atenție  eticheta cu ingredientele folosite, data fabricării, termenii de valabilitate, precum și condițiile de păstrare. Cozonacul preambalat trebuie să fie ferit de razele solare care duc la eliminarea umidității sub peliculă și provoacă dezvoltarea mucegaiului.

Consumatorii sunt îndemnați ca, în cazul în care găsesc produse cu termenul expirat sau alterate, să anunțe agenția la Linia Verde ori să transmită o petiție electronică pe adresa instituției.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult