Inflația anuală – mai mică, prețurile – mai mari. Produsele alimentare care au devenit mai scumpe din martie
Inflația anuală a ajuns la 22% în luna martie. Aceasta s-a micșorat cu aproape patru puncte procentuale față de nivelul înregistrat în februarie, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică. Cel mai mult au crescut prețurile la legume. Statisticile arată că, după mai bine de un an de ascensiune, rata inflației este în scădere în ultimele luni, confirmând astfel prognozele Băncii Naționale de la sfârșitul anului trecut.
În luna martie cel mai mult s-au scumpit legumele, cu aproape douăsprezece la sută. În special, a fost majorat prețul la castraveți cu 36 de %, la ceapă cu aproximativ 20 la sută, iar la dovlecei și ardei gras cu 18,4%.
Potrivit datelor statistice, în perioada de analiză au fost înregistrate reduceri de preț la ouăle de găină cu 12% și ulei vegetal cu 0,5%.
Totodată, prețurile la mărfurile nealimentare în luna martie s-au diminuat în medie cu 0,2%.
Au crescut și prețurile la serviciile prestate populației – cu puțin peste două la sută. Dintre acestea, energia termică s-a scumpit cu aproximativ 50 de %, iar serviciile de alimentare cu apă potabilă și de canalizare au crescut cu 1,5%.
Inflația în luna martie față de luna februarie anul curent în Republica Moldova a fost sub nivelul celei înregistrate în Turcia, Portugalia, Polonia și Cipru.
Amintim că rata anuală a inflației în 2022 a fost de 30,2%, cea mai mare după anul 1999. Experții și autoritățile susțin că aceasta a fost determinată în cea mai mare parte de evoluțiile post-pandemice pe piețele internaționale în a doua jumătate a anului 2021, dar și de războiul din Ucraina, care a dus inclusiv la scumpirea resurselor energetice.