FAO: Prețurile alimentelor au scăzut la nivel mondial și în martie, pentru a 12-a lună consecutiv
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a anunțat că prețurile la cereale, uleiuri vegetale și lactate au scăzut și în martie, pentru a 12-a lună consecutiv. Totodată, potrivit raportului ONU, în această perioadă s-a scumpit zahărul și carnea.
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație publică lunar Indicele prețurilor la alimente (Food Price Index), care măsoară schimbările înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
Luna trecută, de exemplu, acest indice a acumulat o medie de 126,9 puncte, cu 2,1% mai puțin față de luna precedentă și cu 20,5 % sub nivelul atins în martie 2022.
Astfel, indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut față de luna februarie și s-a situat cu 18 la sută peste nivelul său de anul trecut. Prețurile internaționale la grâu au scăzut cu peste 7%, datorită rezervelor globale mari și a concurenței intense între exportatori.
Acestea au scăzut și din cauza acordului semnat de Rusia și Ucraina, intermediat de Națiunile Unite și Turcia, care prevede reluarea exporturilor de cereale prin porturile Mării Negre.
Tot în martie, a scăzut prețul la uleiurile vegetale cu aproximativ 3 la sută în comparație cu cel din luna februarie. În schimb, prețurile la zahăr au crescut cu 1,5% în luna martie și au atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2016, iar prețurile la carne au crescut cu 0,8%.