Partidul președintelui turc s-a lansat în campania pentru alegerile prezidențiale și parlamentare
Partidul islamist conservator al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Partidul Justiției și Dezvoltării ( AKP) s-a lansat, astăzi în campania oficială pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 14 mai. Actualul șef de stat, care conduce Turcia de 20 de ani, vrea să obțină un nou mandat, însă are un contracandidat puternic, susținut de mai multe partide. Unii experții internaționali susțin că opoziția ar putea câștiga ambele scrutine.
În mai puțin de cinci săptămâni, cetățenii turci sunt așteptați să-și aleagă parlamentul și președintele. Potrivit sondajelor, opoziția are șanse reale de a prelua puterea. Principalul contracandidat al actualului lider de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, este Kemal Kilicdaroglu, președintele Partidului Republican al Poporului, susținut de o alianță de șase partide.
A doua formațiune din opoziția turcă, Partidul Democrat al Poporului (HDP, pro-kurd) nu și-a desemnat un candidat, ceea ce indică un sprijin indirect pentru Kemal Kilicdaroglu. Un factor decisiv în viitorul democratic al țării îl vor juca minoritatea kurdă din Turcia, care ar putea reprezenta un electorat major pentru Kemal Kilicdaroglu, comentează Expertul român în politica turcă, Dragoș Mateescu, într-o analiză pentru veridica.ro.
Deutsche Welle citează însă și alți experți internaționali care menționează că Recep Tayyip Erdogan este un tactician excelent și nu a pierdut niciun scrutin în ultimele două decenii.
Liderul turc, în vârstă de 69 de ani, și-a extins, pentru actuala campanie alianța electorală și și-a asigurat recent sprijinul unor mici partide islamiste, pentru a înclina balanța de partea sa. Potrivit publicației germane, în ultimii ani, președintele Erdogan și-a creat propria elită prin contracte guvernamentale, nepotism și corupție. Numeroase ordine musulmane au căpătat privilegii, iar o înfrângere la viitoarele alegeri ar însemna pentru acesta și o pierdere a influenței și a prosperității.
În cazul unei noi victorii a lui Recep Tayyip Erdogan, acesta va continua să urmeze o politică externă agresivă, pentru a compensa problemele interne, apreciază expertul austriac Thomas Schmidinger. Potrivit acestuia, în urma eșecului politicii sale economice și a proastei gestionări a crizei generate de cutremurele din februarie, alianța condusă de actualul președinte nu mai are susținerea majorității.
Totodată, el susține că o eventuală schimbare de regim ar putea duce la creșterea unor tensiuni armate în interiorul țării.