Nicu Popescu: Impactul negativ al războiului asupra țării noastre este resimțit de fiecare cetățean
Războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina a afectat întregul continent european, iar impactul negativ al acestuia asupra Republicii Moldova este resimțit de fiecare cetățean, a declarat vicepremierul Nicu Popescu, în cadrul reuniunii trilaterale a miniștrilor Apărării și de Externe din România, Ucraina și Republica Moldova.
„Situația regională a pus în evidență importanța Mării Negre. Republica Moldova este alături de Ucraina în rezistența împotriva acestei agresiuni. Republica Moldova condamnă ferm războiul neprovocat și nejustificat declanșat de Federația Rusă și considerăm că toate crimele de agresiune și atrocitățile comise pe teritoriul Ucrainei trebuie să fie investigate și persoanele implicate să fie trase la răspundere.
Acest război dramatic a afectat întregul continent european, inclusiv Republica Moldova, iar impactul negativ asupra țării noastre este resimțit de fiecare cetățean, în toate domeniile”, a declarat Nicu Popescu.
Totodată, ministrul de Externe a declarat că Republica Moldova nu este amenințată în plan militar, dar este în continuare supusă unor atacuri hibride și acțiuni de destabilizare, cărora autoritățile le fac față.
„În același timp am vorbit și de faptul că Republica Moldova continuă să fie o țintă pentru acțiunile și tentativele hibride de destabilizare, inițiate de către oligarhii fugari în cooperare și coordonare cu federația Rusă. Astăzi am subliniat faptul că Republica Moldova nu este amenințară în plan militar. Acest fapt se datorează capacității de rezistență și reziliență a statului ucrainean, și acest lucru ne permite nouă, în Republica Moldova, să menținem pacea și stabilitatea.
Republica Moldova continuă să facă față unor amenințări de ordin hibrid, tentative de destabilizare, tentative de presiune energetice, politice, dezinformare, riscuri de ordin cibernetic etc, căreia suntem în stare să le facem față. Suntem capabili să menținem pacea pe teritoriul nostru, în pofida amenințărilor la care suntem supuși și în acest efort nu suntem singuri, beneficiem de sprijinul partenerilor noștri”, a adăugat vicepremierul.
Cât privește procesul de integrare europeană, Nicu Popescu a menționat că obiectivul este ca, până la sfârșitul anului curent, UE să-și declare disponibilitatea de deschidere a negocierilor de aderare.
„Am discutat și de calea noastră de aderare la UE, chiar în aceste zile Republica Moldova pregătește contribuția țării noastre pentru raportul Comisiei Europene care va fi publicat în luna octombrie privind progresele noastre pe calea aderării. Obiectivul nostru este ca spre sfârșitul anului curent, Republica Moldova va primi un semnal prin care UE va declara disponibilitatea de deschidere a negocierilor.
Am discutat și pregătirea summit-ului Comunității Politice Europene care va avea loc în Republica Moldova pe 1 iunie, ocazie cu care comunitatea statelor europene își va declara sprijinul pentru aspirațiile noastre europene”, a mai declarat Nicu Popescu.
Menționăm că la trilaterală au participat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, adjuncta ministrului ucrainean de Externe, Emine Dzhaparova, ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, și ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi.