Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina asupra reluării tranzitului cerealelor ucrainene
Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina asupra reluării tranzitului cerealelor ucrainene. Transporturile urmează să fie sigilate la graniță și monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS, a anunțat ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus. Pe de altă parte, deputații europeni din Grupul socialiștilor și democraților și Partidul Popular European condamnă țările care blochează transportul cerealelor ucrainene, avertizând că un astfel de demers ar transmite un semnal prost și ar servi intereselor Kremlinului, relatează News.ro.
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus a declarat că vor fi create mecanisme care să asigure că cerealele ucrainene nu rămân pe teritoriul Poloniei. Potrivit lui, tranzitul va fi reluat începând cu ziua de vineri.
Prim-viceprim-ministrul ucrainean, Iulia Sviridenko, a asigurat că exportatorii ucraineni vor respecta acordul convenit cu Polonia asupra tranzitului cerealelor ucrainene. Vorbind la o conferință de presă comună la Varșovia cu oficialii polonezi, ea a mai spus că guvernul de la Kiev înțelege preocupările agricultorilor și dorește rezolvarea problemei.
În același timp, deputații europeni din Grupul socialiștilor și democraților și Partidul Popular European susțin că statele care se opun tranzitului cerealelor ucrainene, ar fi doar o mișcare în favoarea Rusiei.
Și fermierii români solicită restricționarea imediată a importurilor de mărfuri agricole din Ucraina, cel puțin până la reintroducerea taxelor vamale. Ei îi cer ministrului Agriculturii, Petre Daea, să abordeze această cerință în discuția pe care o va avea, astăzi, cu omologul ucrainean.
De asemenea, fermierii doresc separarea în vămile românești a fluxurilor de mărfuri agricole în funcție de proveniență sau cel puțin a fluxurilor pe intervale diferite de timp pentru a nu se mai suprapune cele românești cu cele ucrainene. O altă cerere vizează asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguității legate de originea mărfurilor agricole prin folosirea sistemelor de monitorizare existente. Ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a declarat anterior că în problema crizei cerealelor din Ucraina trebuie căutate soluții juridice și că deciziile ce urmează să fie luate nu trebuie să prejudicieze țara prin măsuri de procedură costisitoare.
Amintim că și agricultorii bulgari cer Uniunii Europene să ia măsuri împotriva importurilor de grâu și floarea soarelui din Ucraina și amenință că vor organiza proteste la Bruxelles dacă nu le sunt auzite revendicările.
Comisia Europeană a anunțat, luni, că aceste decizii nu sunt acceptabile și a cerut informații suplimentare autorităților competente pentru a putea evalua măsurile luate din punct de vedere juridic. Totodată, instituția europeană a anunțat că va lansa un al doilea pachet de ajutoare pentru agricultorii din țările afectate.