Proprietarii automobilelor sunt obligați să anunțe compania de asigurări în cazul înstrăinării vehiculului
Proprietarii automobilelor sunt obligați să anunțe compania de asigurări, în cazul înstrăinării vehiculului, în conformitate cu prevederile noii legi cu privire la răspunderea civilă auto. Reglementările sunt salutate atât de asiguratori, cât și de experți.
Noua lege cu privire la răspunderea civilă auto prevede inclusiv introducerea unei noi categorii de despăgubiri - prejudiciul moral, care poate ajunge la 10 mii de euro, dar și dublarea limitelor de răspundere, acoperite prin asigurarea RCA, până la 100 de mii de euro. În același timp, legea obligă proprietarii de automobile să anunțe compania cu care a încheiat contractul RCA, atunci când le înstrăinează, a precizat pentru Radio Moldova șefa adjunctă a Direcției Comunicare și Educație Financiară a CNPF, Olesea Pușcașu.
„În cazul în care decidem să înstrăinăm autovehiculul asigurat apare obligativitatea de a anunța asiguratorul RCA, doar așa avem posibilitatea să ne recuperăm o parte din banii achitați din prima de asigurare și să transmitem drepturile contractuale noului proprietar”, a menționat Olesea Pușcașu.
Prevederile respective sunt în interesul proprietarilor și vor asigura mai multă ordine pe piață, consideră reprezentantul unei companii de asigurări din Republica Moldova.
„Este o lege făcută în beneficiul persoanelor care dețin un mijloc de transport deoarece când se înstrăinează bunul proprietarul vechi ar trebui să înștiințeze companiile de asigurări ca companiile de asigurări să perfecteze polița de asigurare pe proprietarul nou, care deține autoturismul dat, deoarece, în caz de accident, persoana care este implicată în accident să fie acoperită de o poliță de asigurare”, susține Andrei Tabuică.
Expertul auto, Andrei Tabuică, susține că este firesc să fie anunțată compania de asigurări atunci când se schimbă proprietarul autovehiculului.
„Este un lucru firesc, atunci când se schimbă proprietarul compania de asigurări trebuie să fie informată, mai mult ca atât, în polița de asigurare este indicat cine se va fi la volan, cine sunt șoferii, cine are dreptul să conducă acest automobil”, a conchis Andrei Tabuică.
Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, în anul 2022 au fost încheiate contracte de asigurări de răspundere civilă auto în valoare de 1,15 miliarde de lei și au fost plătite despăgubiri și indemnizații de asigurare în valoare de peste 400 de milioane de lei, în creștere cu 26 % față de 2021.