Social

Dosarul „Frauda bancară”: Procuratura Anticorupție oferă noi detalii

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a susținut, astăzi o conferință, în care a prezentat detalii despre dosarul „Frauda bancară”, în care deputatul Ilan Șor este condamnat la 15 ani de închisoare, cu executare. Potrivit șefei Procuraturii Anticorupție, în acest dosar mai sunt vizate zeci de persoane care dețineau funcții publice la acel moment, iar 14 cauze penale au fost expediate în instanță. Astăzi a fost trimis dosarul în care este acuzată fostul vice-guvernator al Băncii Naționale, Ema Tăbârță.

Ilan Șor este condamnat pe două capete de acuzare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în dosarul fraudei bancare, iar din prejudiciul de peste 5 miliarde de lei, stabilit de instanță, a fost aplicat sechestru doar pe bunurile deținute de inculpat în Republica Moldova, care valorează aproximativ 1,36 miliarde de lei, a menționat șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin. Sub sechestru se află aeronave, imobile, mijloace de transport și acțiuni ce aparțin lui Ilan Șor.

„Prin decizia Curții de Apel, Ilan Șor a fost găsit vinovat de escrocherie și de spălare de bani. Pedeapsa stabilită în cumul este de15 ani de închisoare. Termenul de închisoare va fi redus cu un an, fiind inclusă perioada reținerii”, a afirmat Veronica Dragalin.

Potrivit șefei PA, pe 30 mai, Curtea de Apel Chișinău va pronunța public decizia motivată în dosarul condamnării deputatului fugar Ilan Șor, după care avocații acestuia vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a depune recursul la Curtea Supremă de Justiție.

Întrebată care sunt șansele de extrădare a lui Ilan Șor, șefa Procuraturii Anticorupție a menționat că Ministerul Justiției este cel care are competența de a trimite cereri de extrădare după faza de condamnare. Iar faptul că Ilan Șor deține și cetățenia statului Israel nu înseamnă că el nu poate fi extrădat.

Prezent la conferință, șeful adjunct interimar al PA, Octavian Iachimovschi, tot el procuror de caz, a menționat că dosarul fraudei bancare conține peste 70 de cauze conexate, în care 50 de persoane au statut de învinuit. 14 dintre acestea au fost expediate în judecată. Potrivit procurorului, chiar astăzi, a fost trimis în judecată dosarul penal în care este acuzată fosta vice-guvernatoare a Băncii Naționale din Moldova, Ema Tăbârță.

„În Dosarul Frauda bancară sunt vizate 50 de persoane care dețineau diverse funcții, inclusiv de demnitate publică în acea perioadă. 14 cauze au fost expediate în judecată, chiar astăzi, a fost trimis dosarul penal, în care este acuzată fosta vice-guvernator al Băncii Naționale din Moldova, Ema Tăbârță”, a precizat procurorul.

Amintim că, pe 13 aprilie curent, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, pe deputatul fugar Ilan Șor, pentru escrocherie și spălare de bani. Avocații acestuia au calificat decizia ilegală și au anunțat că vor depune recurs la Curtea Supremă de Justiție.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult