Air Moldova a anulat toate zborurile până în 25 aprilie. AAC a inițiat un control inopinat la compania aeriană
Autoritatea Aeronautică Civilă a inițiat un control inopinat, după ce compania aeriană Air Moldova a anunțat despre anularea tuturor zborurilor până în 25 aprilie din cauza problemelor financiare majore ale operatorului aerian.
În context, Autoritatea Aeronautică Civilă menționează că a reclamat în repetate rânduri despre deficiențele grave de ordin financiar a operatorului, depistate în cadrul activității de control.
În acest sens, încă în luna noiembrie 2022 operatorului aerian Air Moldova i-a fost solicitat prezentarea unui Plan de acțiuni corective (PAC) care să contribuie la remedierea situației financiare precare.
„Însă, în schimbul prezentării unor acțiuni concrete de remediere, operatorul a contestat toate actele de control și a mers în instanță pentru a solicita anularea acestora. Pentru nerespectare solicitării AAC, operatorului aerian i s-a aplicat o sancțiune contravențională, suplimentar fiind emisă o nouă prescripție inspectorială”, susține Autoritatea Aeronautică Civilă.
În context, călătorii sunt invitați să contacteze AAC în cazul în care sunt vizați de anulările de zbor ale operatorului aerian privat Air Moldova.
Menționăm că vineri, Air Moldova a anunțat despre anularea tuturor zborurilor planificate pentru perioada 21 - 25 aprilie. Motivul care stă la baza deciziei este deficitul de resurse financiare cu care se confruntă Compania, potrivit unui comunicat de presă.
Reprezentanții au dat asigurări că toți pasagerii vor primi rambursarea banilor pentru biletele anulate, la locul procurării acestora.
La scurt timp după anunțul AAC, compania aeriană Air Moldova a venit cu un nou comunicat în care anunță că va reuși să salveze o parte din zborurile anulate anterior.
Astfel :
Duminică, 23 aprilie - VA FI OPERAT ZBORUL CHIȘINĂU -BOLOGNA-CHIȘINĂU
Luni, 24 aprilie - VA FI OPERAT ZBORUL CHIȘINĂU- TBILISI - CHIȘINĂU
Marți, 25 aprilie - VA FI OPERAT ZBORUL CHIȘINĂU- VERONA- CHIȘINĂU
„Săptămâna viitoare, administrația companiei Air Moldova va negocia cu potențialii investitori un plan de acțiuni, pentru a depăși dificultățile companiei”, se mai arată în comunicatul companiei.
Menționăm că, acum o zi, angajați ai companiei Air Moldova au lansat o petiție online prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la „situația critică în care se află compania aeriană” și îi cer președintei Maia Sandu să intervină „pentru a salva Air Moldova de la faliment”.
În petiție se menționează faptul că în prezent compania Air Moldova se află în incapacitatea de a achita:
- salariile angajaților pentru lunile februarie, martie și aprilie;
- serviciile Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”;
- deservirea aeronavelor contractate;
- alimentarea cu combustibil a aeronavelor;
- datoriile față de toți prestatorii de servicii.
Pentru a salva compania de la faliment, semnatarii petiție au propus mai multe acțiuni printre care:
- Deblocarea parțială a depozitului impus de bancă, pentru a putea achita deservirea aeronavelor, fapt care ar opri anularea zborurilor în masă;
- Deblocarea de către organele de stat a activelor companiei, care pot fi utilizate pentru acoperirea datoriilor companiei;
- Deblocarea capitalului social al Air Moldova, care ar permite atragerea investitorilor.
Președintele Maia Sandu nu a reacționat deocamdată la această petiție.