Politic

UE instituie o misiune civilă în Republica Moldova. Va consolida reziliența sectorului de securitate

Consiliul European a instituit astăzi misiunea de parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC). Obiectivul acestei misiuni civile, potrivit unui comunicat al instituției europene, este de a spori reziliența sectorului de securitate al acestei țări în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.

„Întrucât Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invadării ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la continuarea și intensificarea tentativelor Rusiei de a destabiliza această țară prin acțiuni hibride. Astăzi sporim sprijinul acordat de UE Republicii Moldova în vederea protejării securității, a integrității teritoriale și a suveranității acesteia. Desfășurarea acestei noi misiuni constituie un nou semn politic important al sprijinului UE în circumstanțele dificile actuale”, a spus Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.

În acest scop, misiunea va oferi consiliere la nivel strategic cu privire la elaborarea de strategii și politici și va identifica nevoile de consolidare a capacităților în materie de alertă timpurie, detectare, identificare, atribuire a amenințărilor și răspuns la amenințările hibride.

Misiunea va include o celulă de proiect responsabilă de identificarea și punerea în aplicare a proiectelor în domeniile menționate anterior, în strânsă coordonare cu alți actori care împărtășesc aceeași viziune.

Ca răspuns la solicitarea Republicii Moldova, EUPM Moldova va avea un mandat inițial de doi ani, iar comandamentul său de operații va fi în Republica Moldova. Stefano Tomat, directorul executiv al Capacității civile de planificare și conducere (CPCC) din cadrul SEAE, va fi comandantul operației civile; în viitorul apropiat va fi numit un șef al misiunii care va conduce operațiile la fața locului.


Amintim că în concluziile sale din 24 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să îi acorde acesteia statutul de țară candidată, alături de Ucraina.

În concluziile sale din 15 decembrie 2022, Consiliul European a afirmat că UE va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant în contextul în care aceasta se confruntă cu impactul multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-o scrisoare din 28 ianuarie 2023 adresată Înaltului Reprezentant, prim-ministra Republicii Moldova a invitat UE să desfășoare o misiune civilă în această țară în cadrul PSAC.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult