UNFPA Moldova a lansat campania de sensibilizare și mobilizare socială împotriva violenței sexuale
Campania "Prinde aripi. Set free", lansată astăzi la inițiativa Reprezentantei Rezidente a UNFPA Moldova, Nigina Abaszada, își propune să sensibilizeze și să mobilizeze populația împotriva violenței sexuale. Prezent la eveniment, prim-ministrul Dorin Recean a menționat că statul trebuie să joace un rol important în combaterea fenomenului, prin diferite programe și campanii de prevenire.
Inițiatoarea campaniei, Reprezentanta Rezidentă a UNFPA Moldova, Nigina Abaszada, a declarat că, în contextul integrării europene a Republicii Moldova, organizația împreună cu autoritățile vor conlucra în ceea ce privește combaterea fenomenului.
“În contextul integrării europene, a ratificării Convenției de la Istanbul noi suntem pregătiți să construim o echipă împreună cu Guvernul Republicii Moldova, membrii Parlamentului, comunitatea internațională, astfel încât să intervenim cu un impact mai mare pentru a proteja și salva femeile împotriva violenței sexuale”, a spus Nigina Abaszada.
Potrivit Medicului Ginecolog din cadrul Institutului Mamei și Copilului, Victoria Ciubotaru, multe cazuri ale violenței sexuale, în special, cele care au loc în familie, rămân ascunse, iar tăcerea poate duce la decesul victimei. Ea a îndemnat victimele violului să se adreseze la instituțiile medicale din țară unde vor beneficia de sprijin medical și asistență psihologică.
“Spitalele raionale, municipale și unele spitale republicane au fost dotate grație implicării foarte active a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, oferind donații sub forme de medicamente pentru victimele violenței. Victimele violenței sexuale sunt îndemnate să se adreseze sistemului de sănătate în primele 72 de ore pentru a beneficia de sprijin medical. În spitalele noastre și în centrele de sănătate pentru tineri există medicament pentru prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală sau pentru prevenirea sarcinii nedorite”, a menționat Victoria Ciubotaru.
Prezent la eveniment, Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că, pentru diminuarea acestui fenomen, statul va implementa programe de combatere și prevenire, campanii de informare, în special, în școli dar va oferi și asistență psihologică victimelor.
“Avem centrul unic, avem o strategie, respectiv, prietenii noștri ne ajută să construim programe de reabilitare. De asemenea este important să construim programe și de prevenire. Trebuie să găsim un model prin care să identificăm din timp riscurile care pot duce la violența sexuală”, а subliniat premierul Dorin Recean.
Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova Kent Longsdon împreună cu alți diplomați, de asemenea, și-au manifestat intenția de a sprijini în continuare țara noastră în lupta împotriva violenței sexuale.
Potrivit Inspectoratului General de Poliție, în Republica Moldova sunt înregistrate anual, între 300 și 500 de cazuri de violență sexuală.