Rubrica „Dialoguri pentru sănătate”// Bolile cardiovasculare
Bolile de inimă reprezintă principala cauză a deceselor în Republica Moldova și depășesc cu mult nivelul mediu european. Anual, peste 20.000 de oameni pierd lupta cu afecțiunile cardiovasculare. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, majoritatea dintre ei sunt persoane apte de muncă. Medicii spun că afecțiunile ar putea fi prevenite printr-un mod de viață sănătos și o alimentație bogată în vitamine.
Un nou studiu publicat recent în revista Circulation Research arată că un tratament experimental pentru afecțiunile sistemului circulator poate avea efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare. Cercetătorii au descoperit că acest tratament, care implică administrarea unui medicament care crește nivelul de colagen în peretele vaselor de sânge, poate îmbunătăți flexibilitatea acestora și poate reduce rigiditatea lor. Aceste efecte pot contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare precum hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și atacul de cord.
Eugenia Dascalov, medic cardiolog în Unitatea de Primiri Urgente la Institutul de Cardiologie, invitata rubricii ”Dialoguri pentru sănătate relevă că diagnosticul precoce și tratamentul afecțiunilor sistemului circulator are o mare importanță în prevenirea complicațiilor. Domeniul Cardiologie în ultimii ani a evoluat spectaculos și sunt tratate maladii ale inimii care acum 20 de ani nu era posibil.
„Factorii care direct sau indirect pot determina afecțiuni a sistemului circulator, este stilul de viață, alimentația, utilizarea substanțelor nocive, factorii legați de mediu, stresul. Toate aceste elemente în timp produc schimbări , din acest motiv, este esențial să planificăm controale medicale, în funcție de sex și vârstă pentru a depista din timp problemele ce ne pot pune în pericol sănătatea. Există numeroase explorări paraclinice, de la electrocardiogramă și până la cateterism cardiac, care sunt de un mare ajutor în practica clinică. Cu succes sunt efectuate intervențiile coronariene percutane, închidere de defect de sept atrial cât și canal arterial persistent și coarctație de aortă. Printre cele mai întâlnite boli care afectează inima și vasele sunt cardiopatia ischemica, afecțiunile cerebrovasculare, hipertensiunea arterială, tulburările de ritm și de conducere, insuficiența cardiacă și boala arterială periferică. Orice problemă detectată la timp poate fi tratată sau ținută sub control cu ajutorul terapiilor moderne”, a menționat Eugenia Dascalov.
Daca ai o boală cadiovasculară, modificările în stilul de viață pot contribui la reducerea riscului de complicații. Medicul îți mai poate prescrie medicamente. Cere sfatul medicului în legătură cu cele mai bune metode de a reduce riscul de boala cardiovasculară.