Ecoul accidentului nuclear de la Cernobîl: Din cauza radiației, în țara noastră s-a dublat numărul îmbolnăvirilor de cancer
Astăzi se împlinesc 37 de ani de când a avut loc accidentul nuclear de la Cernobîl. La lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, din 1986, au fost mobilizați 3000 de moldoveni, dintre care, pe parcursul anilor, mai mult de o treime au decedat. Medicii susțin că din cauza radiației răspândite în urma acestei avarii, în țara noastră s-a dublat numărul îmbolnăvirilor de cancer, leucemie și malformații osoase.
Din cei 3000 de moldoveni care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl au decedat peste 1100 de persoane, iar 1774 de oameni sunt invalizi de gradul unu, doi și trei, a declarat pentru Radio Moldova, președintele Asociației obștești „Uniunea Cernobîl”, Tudor Căpățînă.
„Jumătate din populați și până astăzi suferă de acțiunile radiației. În jur de 850 de mii de oameni au participat la lichidarea catastrofei de la Cernobîl”, a spus Tudor Căpățînă.
La lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl a participat și Vlad Pavel, din raionul Călărași. Potrivit acestuia, mulți moldoveni și-au riscat viața, din cauza radiației înalte.
„Zilele când am fost mobilizați și chemați în colo au fost foarte stricte, 65 de zile m-am aflat în zonă, nu era limită la timp, eram ținuți în blocul de lucru”, a specificat Vlad Pavel.
Avaria de la Cernobîl a dus la dublarea numărului de bolnavi de cancer tiroidian, cancer osos, de sân, de ficat, dar și a bolnavilor de leucemie, a precizat pentru postul nostru de radio expertul în sănătate publică Luminița Suveică.
„Aceste radiații și până acum au consecințe, după radiație de la Cernobîl a crescut numărul pacienților cu cancer. Din cele mai grave modificări sunt maladiile oncologice, am avut cazuri și de leucemie, cancer a stomacului, ficatului, au fost și anomaliile genetice care s-au observat copiilor care au fost afectați din cauza acestor radiații”, a conchis Luminița Suveica.
La 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea a explodat reactorul patru de la centrala nucleară de la Cernobîl. Acoperișul reactorului, greu de o mie de tone, a fost aruncat în aer, iar învelișul de grafit a luat foc și 190 de tone de substanțe radioactive au ajuns la peste o mie de metri în atmosferă, iar apoi au fost purtate de curenții de aer pe distanțe imense. Suprafețe mari din Ucraina, Republica Moldova, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336 de mii de persoane. Specialiștii susțin că norul care a purtat particule radioactive a fost de 200 de ori mai puternic decât bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki.