Social

Noi facilități pentru persoanele care nu au un loc de muncă. Ce decizie a fost votată de Guvern

Majorarea subvențiilor pentru inițierea unei afaceri de către șomeri, burse mai mari pentru desfășurarea cursurilor de formare profesională, dar și alte facilități pentru persoanele care nu au un loc de muncă, sunt doar câteva dintre măsurile adoptate de Guvern pentru soluționarea problemelor șomerilor. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Proiectul votat de Guvern prevede majorarea subvenției pentru inițierea unei afaceri de la 10 salarii medii pe economie până la 20, iar contribuția proprie a șomerului se micșorează de la 50 până la 20%. Totodată, va fi sporită atractivitatea pentru crearea și adaptarea locului de muncă pentru persoane cu necesități speciale, a precizat secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoltd.

„O altă modificare este eliminarea barierelor la accesarea serviciilor de angajare asistată pentru persoanele cu dizabilități. În prezent, pentru a beneficia de servicii de angajare asistată, șomerul cu dizabilități trebuie să se afle în evidența Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă timp de șase luni și să dețină recomandarea Consiliului Național pentru Determinarea Capacității de Muncă privind angajarea asistată. Deci, aceste norme sunt bariere și noi le-am exclus prin acest proiect, a declarat Felicia Bechtoltd

În același timp, a fost prevăzută majorarea bursei de studii de la 15% până la 35% din salariul mediu pe economie și excluderea achitării cheltuielilor pentru cazare și transport.

Potrivit Biroului Național de Statistică, la sfârșitul anului trecut, în Republica Moldova se înregistrau peste 22 de mii de șomeri. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă precizează că, în prezent, sunt înregistrate peste 11 mii de locuri de muncă vacante.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult