Politic

Summitul Comunității Politice Europene se va desfășura la Bulboaca. Maia Sandu: „Moldova va deveni pe 1 iunie centrul Europei”

Summitul Comunității Politice Europene va avea loc pe 1 iunie în localitatea Bulboaca în cadrul complexului vitivinicol Castel Mimi, a declarat, astăzi, președinta Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă. Cei 50 de șefi de state și de guverne, care vor participa la eveniment, vor pune în dezbatere chestiuni legate de război și pace, de viitorul Europei – de viitorul celor 750 de milioane de oameni ce muncesc pe continentul european. De asemenea, va fi discutat și viitorul Republicii Moldova, ca stat european.

Vrem să fim parte integrantă a pieței europene, să vindem tot mai multe produse moldovenești în țările UE, să ne conectăm în rețeaua de transport europeană, așa încât moldovenii să poată călători mai ușor, mai ieftin și mai repede. Dorim să contribuim la o Europă mai bine conectată și mai stabilă.Vrem să demonstrăm că suntem un partener de încredere, gata să contribuie activ la consolidarea unității și securității pe continentul european”, a declarat șefa statului.

Prezența liderilor europeni demonstrează faptul că Republica Moldova are prieteni numeroși și puternici, „care ne susțin în dorința noastră de a menține pacea și stabilitatea, în regiune și pe tot continentul european”.

Este o recunoaștere internațională, și o oportunitate de a întări legăturile noastre cu țările europene – cu lumea liberă. Este și un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură. În aceste vremuri dificile, când Rusia continuă să ducă un război inuman împotriva Ucrainei, sprijinul diplomatic oferit de acest eveniment este de neprețuit. Țările europene nu vor abandona Republica Moldova în nicio circumstanță. Pacea și democrația în țara noastră vor fi protejate”, a continuat șefa statului.

Acest eveniment este important și pentru parcursul european al Republicii Moldova, iar liderii statelor membre „ne vor cunoaște mai bine”.

„Pentru noi este un prilej să arătăm că suntem un popor pașnic, muncitor și demn, alineat la valorile europene”, a afirmat președinta.

Costurile pentru organizarea acestui eveniment vor fi asigurate de Guvernul țării, iar o parte din cheltuieli vor fi acoperite de Consiliul Uniunii Europene.

„Costurile izolării țării noastre ar fi de mii de ori mai mari, decât costurile pe care le suportăm acum la eveniment (...). Bulboaca va deveni localitatea moldovenească ce a găzduit 50 de președinți și prim-miniștri europeni. Dintr-o zonă gri și necunoscută multora, Moldova va deveni pe 1 iunie centrul Europei. Să ne implicăm cu toții pentru a arăta că Republica Moldova este un stat democratic, solid, responsabil și dedicat integrării europene. Că Moldova este o țară frumoasă. Și că Uniunea Europeană va fi mai bogată cu Moldova parte din ea”, a mai spus președinta.

Cu referire la măsurile de securitate care vor fi întreprinse, Maia Sandu a precizat că acestea vor fi asigurate la cel mai înalt nivel, iar autoritățile statului lucrează și cu instituțiile de resort ale altor state.

Ne-am asumat să asigurăm standarde de securitate la cel mai înalt nivel. Lucrăm cu instituțiile de securitate ale altor state. Măsurile de securitate vor fi adoptate treptat. Încercăm să facem totul astfel încât să reducem anumite efecte pentru cetățeni, urmare a acestor măsuri. Problema securității este una dintre cele mai importante. Învățăm de la alte stat cum se organizează astfel de evenimente”, a menționat președinta.

Amintim, pe 1 iunie, țara noastră va fi gazda summitului Comunității Politice Europene, care este un for înființat anul trecut, unde liderii europeni discută soluții la cele mai urgente probleme ale Europei, precum sunt securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult