Nicu Popescu, după reuniunea miniștrilor de externe ai formatului Nordic Baltic 8: „ Noi, ca popor, facem parte din UE”
Autoritățile Republicii Moldova împreună cu partenerii de dezvoltarea reușesc să contracareze amenințările hibride și tentativele de destabilizare a situației de securitate, atât din exterior, cât și din interior, a declarat Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul conferinței de presă comune cu omologii săi din țările Formatului Nordic Baltic 8, reuniți astăzi la Chișinău. La rândul lor, șefii diplomațiilor din țările Nordice și Baltice au menționat că Republica Moldova va fi ajutată în continuare pentru a îndeplini cele nouă condiționalități ale Comisiei Europene și a putea începe cât mai repede negocierile pentru aderare.
„Acest eveniment se încadrează în eforturile și dorința noastră de a aprofunda cooperarea între țările noastre, atât în plan bilateral, cât și în contextul de aderare la Uniunea Europeană. Noi, ca popor, facem parte din UE și împreună vom aduce Republica Moldova în uniunea europeană”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu în debutul conferinței de presă, susținută împreună cu omologii săi din formatul NB8.
Nicu Popescu a menționat că a discutat cu omologii săi din formatul NB8 despre provocările cauzate de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei.
„Am exprimat sprijinul nostru pentru Ucraina și pentru poporul ucrainean, dar și atașamentul pentru pacea în regiune. Toți, unanim, condamnăm invazia ilegală a Rusiei și pledăm pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei”, a declarat oficialul.
El a menționat că Republica Moldova trebuie să facă față mai multor amenințări și consecințe negative a invaziei ruse în Ucraina, cum ar fi amenințările de ordin hibrid și tentativele de destabilizare a situației de securitate.
Ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkevicius, a menționat că UE va sprijini Republica Moldova pentru a finaliza reformele inițiate, în special, în domeniul justiției, care este una dintre cele nouă condiții ale Comisiei Europene.
La rândul său, ministrul de Externe al Suediei, Tobias Billström a precizat că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este una din prioritățile președinției Suediei la Consiliul Uniunii Europene pe care o deține în primul semestru al acestui an.
Și ceilalți miniștri de Externe din țările formatului Nordic Baltic 8 și-au exprimat sprijinul pentru Republica Moldova în procesul de integrare europeană, precum și în depășirea crizelor generate de agresiunea rusă în Ucraina.
Precizăm că din formatul Nordic Baltic 8 fac parte țări precum Estonia, Lituania, Letonia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda. Comunitatea nordic-baltică a fost formată în anul 1992 și este una dintre cele trei comunități principale din Europa de Nord.
În ultimii ani, Țările Baltice și nordice au dezvoltat o rețea coerentă de activități de cooperare în domenii politice, militare, economice, culturale și de mediu.