Social

Pensia medie pe țară constituie 3640 de lei. În care raioane se înregistrează cele mai mari pensii

Pensia medie pe țară, la întâi aprilie 2023, după indexare, constituie 3640 de lei, fiind cu 18,6 procente mai mare decât în anul 2022, au declarat pentru Radio Moldova, reprezentanți din cadrul Casei Naționale pentru Asigurări Sociale. Cele mai mari pensii le au persoanele din municipiile Chișinău și Bălți, iar cele mai mici bătrânii din raioanele Șoldănești și Nisporeni.

În anul 2023, pensia medie a crescut cu 570 de lei, sau cu 18,6 procente față de anul trecut, a precizat pentru postul nostru de radio șefa Direcției statistică și cheltuieli de organizare din cadrul CNAS, Andriana Pistrui. Reprezentanta Casei Naționale pentru Asigurări Sociale a mai subliniat că bătrânii din orașe au pensii mai mari decât cei de la sate.

„Primesc cele mai mari pensii locuitorii din localitățile urbane. Mediul pe țară la 1 aprilie 2023, pentru limita de vârstă crește cu circa 450 lei față de localitățile rurale. Cele mai mici pensii sunt înregistrate în raioanele Șoldănești, Nisporeni, Telenești, Sîngerei, iar persoanele cu cele mai mari pensii sunt înregistrate în municipiile Bălți, Chișinău, raioanele Ialoveni, Anenii Noi”.

Sistemul de pensii are mai multe probleme, cum ar fi, așa-numitele pensii de elită, discrepanțele dintre pensiile pe care le primesc bătrânii de la sate și cei de la oraș și altele, susține expertul în probleme demografice din cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Valeriu Sainsus. Demograful a mai subliniat că jumătate din oamenii care activează în domeniul agricol primesc pensii sub media pe țară.

„Acest dezavantaj a fost de cele mai multe ori pentru cetățenii care au muncit în agricultură. Fie că au avut salarii mici, fie că nu au declarat veniturile. Jumătate din populația din agricultură nu ajunge la pensia minimă, nu tocmai la pensia medie. Conform Cartei Sociale Europene, obligația de bază pentru Republica Moldova rămâne pensia. Trebuie să constituie 39 % sau 40% din valoarea salariului mediu pe economie, ceea ce este departe”.

Potrivit CNAS, în prezent, în Republica Moldova sunt peste 672 de mii de pensionari, iar 524 de mii dintre aceștia primesc pensii pentru limita de vârstă.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult