Social

Reprezentanții ONG de media au semnalat lacune în varianta actuală a proiectului de lege privind accesarea informației de către jurnaliști

Reprezentanții organizațiilor de media, care au participat, marți, la consultări publice inițiate de Parlament, au semnalat anumite lacune în varianta actuală a proiectului de lege, cum ar fi restricționarea informațiilor, lipsa de transparență, absența unui mecanism eficient de monitorizare și implementare a legii, precum și termenii prea lungi de accesare a informației de către jurnaliști. Deputații prezenți la dezbateri au precizat că așteaptă toate propunerile din partea comunității media până la sfârșitul acestei săptămâni și că vor ține cont de ele.

Republica Moldova trebuie să lupte cu propaganda și dezinformarea, care au luat proporții în urma războiului din țara vecină și a situației pandemice, a declarat în cadrul consultărilor publice parlamentare, șefa Direcției analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Justiției, Lilia Rusu.

„În contextul pandemiei și urmare a agresiunii Federației Ruse în Ucraina cât este de important ca orice informație să fie comunicată imediat, să fie veridică. Astfel, singurul element care poate contribui la lupta cu propaganda și dezinformarea”, a menționat Lilia Rusu.

Acest proiect de lege oferă drepturi egale cetățenilor, însă jurnaliștii ar trebui să aibă acces la mai multe informații, consideră reprezentantul Centrului de Investigații Jurnalistice Sergiu Bozianu.

Potrivit acestuia, noul proiect de lege va împovăra activitatea Oficiului Avocatului Poporului și instanțele de judecată, inclusiv justițiabilul care până nu demult se putea duce la poliție să depună o plângere privind încălcarea dreptului privind accesul la informație, iar acum acesta trebuie să apeleze la un avocat.

„În starea actuală a proiectului de lege vedem o restrângerea drepturilor jurnaliștilor de a avea acces la informațiile de interes public pentru a informa societatea. De aceea, dorința noastră este de a avea o lege bună cu o reglementare clară”, a afirmat Sergiu Bozianu.

Necesitatea adoptării unei noi legi privind accesul la informație, a pornit de la semnalele foarte numeroase din partea comunităților jurnalistice, a subliniat directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

„Legea este pentru toți cetățenii acestei țări, dar a jurnaliștilor în sensul executării misiunii lor trebuie să existe prevederi legale care să asigure accesul jurnaliștilor la informație. Ceea ce am solicitat noi Ministerului Justiției la numeroasele consultări publice la care am participat a fost să se gândească un pic mai larg”, a spus Petru Macovei.

Propunerile reprezentanților mass-media au fost transmise Ministerului Justiției, iar până la sfârșitul acestei săptămâni vor ajunge la Comisia parlamentară juridice, numiri și imunități, care va pregăti proiectul pentru ședința în plen a Parlamentului, a susținut președinta comisiei, Olesea Stamati.

„Vom putea interveni cu modificări la proiect doar după prima lectură, va trebui să scoatem proiectul în prima lectură, noi nu avem o altă cale decât dacă Guvernul îl retrage de tot, dar dacă lucrăm ca proiect de bază va trebui să scoatem în prima lectură așa și între prima și a doua lectură să facem modificări. Așteptăm propunerile de modificare a proiectului de lege cu manifestarea intenției vizavi de participarea ulterioară la definitivarea proiectului de lege”, a conchis Olesea Stamati.

Precizăm, Conceptul proiectului de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției cu suportul Uniunii Europene. Documentul face parte din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în contextul cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult