Republica Moldova a urcat în clasamentul libertății presei, având cel mai bun indice din Europa de Sud-Est
În acest an Republica Moldova se află pe locul 28 la capitolul libertății presei din 180 de țări într-un top prezentat tradițional de organizația internațională Reporteri fără frontiere. Republica Moldova urcă semnificativ al doilea an consecutiv în acest top și ocupă cea mai bună poziție din istorie. Țara noastră a înregistrat anumite progrese în ceea ce privește libertatea presei datorită consolidării cadrului legislativ care asigură libertatea presei și protecția spațiului informațional, dar și a reformelor pe piața publicității care poate asigura independența financiară a instituțiilor mass-media, comentează experții de la Chișinău. În același timp, ONG de media au semnalat mai multe probleme în domeniu și susțin că progresul înregistrat nu poate fi calificat drept tendință stabilă.
Republica Moldova a urcat 12 poziții față de anul trecut în clasament, având cel mai bun indice al libertății presei din Europa de Sud-Est, alături de state cu tradiții democratice, precum Austria și Australia. România se află pe locul 53 și a urcat trei poziții, iar Ucraina pe 79, anul trecut fiind pe 106. Țările din Europa de Nord și de Vest - Norvegia, Irlanda, Danemarca, Suedia - sunt primele la capitolul libertății presei, în timp ce state asiatice precum Coreea de Nord, China, Vietnam, sunt la coada clasamentului. Rusia a pierdut câteva poziții și în acest an și se apropie de coada clasamentului, fiind plasată pe locul 164 din 180.
Republica Moldova are printre cele mai bune legislații din lume în domeniul presei, dar există situații în care jurnaliștii pot fi agresați sau insultați de politicieni și funcționari, notează raportul. Mass-media din Republica Moldova, este divizată în tabere pro-ruse și pro-occidentale, iar conținutul editorial poate fi controlat de oligarhi, potrivit documentului.
Locul 28 la capitolul libertății presei, din 180 de state, este un rezultat destul de bun, pentru situația din Republica Moldova, a comentat pentru Radio Moldova directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei. Situația s-a îmbunătățit, dar mai există deficiențe, potrivit expertului.
„Există mai puțină presiune din parte politicului pentru mass-media, chiar dacă fenomenul propriu-zis al apartenenței a grupurilor de presă către anumiți politicieni nu a fost inclus sută la sută, reformele pe piață publicității o condiție pentru independența editorială este independența economică. Probleme există în continuare în ceea ce privește funcționare presei în Republica Moldova. Accesul la informația de interes public este în continuare o problemă”, a menționat Petru Macovei.
Menționăm că API, alături de alte ONG de media, a semnat Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova pentru perioada 3 mai 2022 – 3 mai 2023. Semnatarii semnalează că mai multe probleme ce afectează mass-media, cum ar fi reziliența redusă a presei la situațiile de criză, lipsa sustenabilității financiare, obstrucționarea dreptului de acces la informație și erodarea încrederii publicului în informații, persistă și necesită să fie soluționate eficient și prompt.
„Memoriul punctează îmbunătățiri minore pe câteva segmente ce influențează exercitarea misiunii sociale a mass-mediei. Totuși, progresul înregistrat nu poate fi calificat drept tendință stabilă”, se arată în comunicatul CSJI.
Memoriul conține un șir de recomandări adresate Guvernului și Parlamentului, care, dacă ar fi puse în practică, ar contribui la încurajarea și protejarea presei libere. Printre altele, se recomandă îmbunătățirea procesului decizional al Consiliului Audiovizualului, pentru a proteja publicul de propaganda de război, fără a afecta libertatea presei; implementarea unor mecanisme eficiente de asigurare a transparenței proprietății în mass-media; prevenirea și curmarea actelor de amenințare și/sau agresiune împotriva mass-mediei; îmbunătățirea legislației privind accesul la informație, asigurând aplicarea corectă și uniformă a legii.