Guvernul va aloca bani pentru renovarea blocurilor sanitare în școlile și liceele din țară
Guvernul va investi anual în renovarea și construcția blocurilor sanitare în incinta instituțiilor de învățământ, a anunțat astăzi, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în cadrul ședinței Executivului. Potrivit statisticii oficiale, fiecare a șaptea școală din Republica Moldova are bloc sanitar în curtea instituției. Este vorba despre școlile din localitățile rurale, ceea ce cauzează discriminarea elevilor pe criterii geografice, susțin experții de la Amnesty International.
Guvernul a aprobat, astăzi, un document care reglementează selectarea și implementarea proiectelor de renovare și construcție a blocurilor sanitare în incinta instituțiilor de învățământ. Potrivit Ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, finanțarea acestora se va face din contul bugetului de stat, în limitele mijloacelor financiare disponibile.
„Prin acest proiect aprobăm regulamentul în care sunt descrise toate procedurile privind organizarea concursului de selectare a instituțiilor, proceduri de finanțare a proiectelor vizate. Proiectul vine să simplifice procedura și să scurteze perioada de intervenție pentru a efectua astfel de lucrări. Proiectul a fost elaborat împreună cu colegii de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale”, а declarat Anatolie Topală.
Coordonatoarea de Proiect de la Amnesty Internațional, Iulia Nazaria, a declarat pentru Radio Moldova că elevii din circa 175 de școli din mediul rural nu au acces la blocuri sanitare în incinta școlilor, ceea ce contribuie la discriminarea elevilor pe criterii geografice. În plus, wc-urile din curtea școlii se află într-o stare deplorabilă.
„Ultimele date ale Ministerului Sănătății ne-au menționat că cel puțin în 175 de școli și licee merg la toaletă din curte. Se pune foarte mare accent pe curiculă, dar în același timp nu se asigură copiilor niște condiții elementare de bază, cum ar fi, apă potabilă, o încăpere încălzită unde copilul să meargă la toaletă. Este dificil să vorbești despre un sistem educațional performant și o reformă a educației în așa condiții”, a menționat Iulia Nazaria.
Precizăm că selectarea și aprobarea proiectelor pentru finanțare se efectuează în bază de concurs. Dosarele vor fi depuse de către potențialii beneficiari la sediul Oficiului Național de Dezvoltare Regională și locală. În același timp, se va lua în considerare numărul de elevi din instituție, existența spațiilor disponibile, necesitățile de renovare a blocurilor, dar și alte aspecte tehnice.
Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, în Republica Moldova activează 1 218 instituții de învățământ unde își fac studiile 334 500 de elevi.