Politic

Experți: Adoptarea la Chișinău a unui pact similar celui de la Snagov ar contribui la crearea unui consens național pentru accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE

Adoptarea în Republica Moldova a unui pact similar celui de la Snagov va confirma voința politică, dar și încrederea societății că obiectivul principal al țării este aderarea la Uniunea Europeană, susțin experții de la Chișinău și București. Potrivit acestora, semnarea unui astfel de document este însă mai puțin realizabilă în condițiile de astăzi, când în țara noastră există partide parlamentare pro-ruse. Pe de altă parte, Adunarea Națională „Moldova Europeană”, anunțată anterior de Președinta Maia Sandu, va reafirma aspirațiile cetățenilor moldoveni de a face parte din Uniunea Europeană.

Pactul de la Snagov, semnat în 1995, a reprezentat un acord între diferite formațiuni politice din România, care au depășit diferențele ideologice în favoarea unui obiectiv comun: aderarea la Uniunea Europeană. Acest consens a permis partidelor să coopereze în vederea implementării reformelor necesare pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la UE.

Potrivit analistului politic de la București, Cosmin Popa, implementarea pactului de la Snagov în Republica Moldova ar fi o măsură foarte bună pentru accelerarea procesului de aderare la UE, însă nu are șanse mari de realizare din cauza unor partide parlamentare pro-ruse. În schimb, Republica Moldova își poate confirma dorința de a deveni țară membră a Uniunii Europene prin Adunarea Națională „Moldova Europeană” de pe 21 mai, anunțată anterior de Președinta Maia Sandu.

„În Moldova, semnarea unui astfel de pact este un alt moment de delimitare, pentru că nu are rost să trăim în iluzia că toate partidele politice din Republica Moldova, indiferent de culoarea politică, au obiective în mod egal generoase. Republica Moldova are o singură șansă să devină o țară occidentală, dar lucrurile trebuie să se lămurească, pentru că altfel va continua să supraviețuiască în acest purgatoriu, în care nu aparține nici Occidentului, nici lumii rusе“, a spus Cosmin Popa.

Întrebat ce ar trebui să facă autoritățile ca pe viitor parcursul European al țării să nu fie stopat, Cosmin Popa a afirmat că guvernarea trebuie să implementeze mecanisme prin care să forțeze orice partid politic să continue procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, expertul a dat asigurări, că atâta timp cât în țara noastră există o majoritate a populației pro-europeană, integrarea la UE va continua în pofida împrejurărilor politice.

Potrivit expertului de la Chișinău, Iulian Groza, adoptarea unui document similar celui de la Snagov trebuie aprobat și în Republica Moldova, acesta va contribui la crearea unui consens național la nivelul partidelor politice, mediului academic și a societății prin care se va afirma că aderarea europeană a țării noastre este într-adevăr un obiectiv național.

„Aderarea la Uniunea Europeană nu este un exercițiu care implică doar un ciclu electoral, este un proces complex. Semnarea unui astfel de pact este parte a unui proces politic care trebuie să fie pornit de cineva si trebuie să aibă în primul rând actori care trebuie să fie implicați. Înseamnă că, cel puțin partidele care se declară proeuropene, toate aceste partide trebuie să se manifeste proactiv, și asta se referă și la partidul de la guvernare, și la cele de opoziție, și la partidele extraparlamentare care își doresc acest lucru. Astăzi, evident că există o prăpastie destul de mare între diferite partide politice“, а afirmat, Iulian Groza.

Amintim că, anterior, liderul Mișcării Alternativa Națională, Ion Ceban, dar și alți reprezentanți politici, au propus semnarea de către partidele pro-europene a unui pact similar celui de la Snagov, prin care obiectivul aderării europene a Republicii Moldova trebuie să devină idee națională. Președinta Maia Sandu a declarat, într-o emisiune la Jurnal TV, că propunerea unor lideri politici de a adopta un astfel de document este puțin realizabilă din cauza unor partide care slujesc intereselor Federației Ruse.

Reamintim că la data de 21 mai, la Chișinău va avea loc Adunarea Națională ”Moldova Europeană”, la care cetățenii Republicii Moldova își vor exprima poziția referitor la parcursul nostru european.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult