Social

Cea mai mare Unitate Primiri Urgențe din țară a fost inaugurată astăzi la Chișinău

Astăzi, la Chișinău, a fost inaugurată Unitatea Primiri Urgențe (UPU) în cadrul Institutului de Medicină Urgență. Construcția instituției a costat circa 49 de milioane de lei și a fost realizată în cadrul proiectului transfrontalier SMURD 2, zona de cooperare România-Republica Moldova, finanțat din fondurile bugetului de stat și ale Uniunii Europene, dar și cu contribuția altor parteneri externi, au declarat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății
Sursa: Ministerul Sănătății

Unitatea Primiri Urgențe, inaugurată astăzi, este o subdiviziune a Institutului de Medicină Urgentă, dotată cu echipament modern, și va oferi cetățenilor servicii de calitate, a declarat Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul evenimentului.

“Instalarea tuturor sistemelor inginerești a constituit total 49 milioane de lei, dintre care 15 milioane a fost contribuția UE și 34 au fost acordați de către Ministerul Sănătății de la bugetul de stat. Este vorba de un tomograf computerizat modern, aparat radiografic digital, paturi funcționale, monitoare, electrocardiografe, mobilier. Orișicare persoană fie că dispune de poliță medicală sau nu, atunci când va ajunge într-o Unitate de Primire Urgentă va fi deservită gratuit”, a declarat Ala Nemerenco.

Președinta Maia Sandu a mulțumit cadrelor medicale, partenerilor de dezvoltare pentru contribuția adusă la îmbunătățirea sistemului de sănătate și și-a exprimat speranța că standardele europene vor ajunge în fiecare spital din țară.

“Sigur, nimeni nu-și dorește să ajungă la spitalul de urgențe, dar odată ajuns aici, își pune toate speranțele că viața lui va fi protejată și salvată. Crearea condițiilor bune de muncă este un element extrem de important ca să creștem calitatea serviciilor medicale”, a menționat Maia Sandu.

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din România, Dan-Paul Iamandi, care a realizat proiectul SMURD 2, a declarat că evenimentul de astăzi marchează cooperarea dintre Chișinău și București prin schimbul excelent de bune practici în ceea ce privește dezvoltarea sistemului medical din Republica Moldova.

“Progresul presupune evoluție, iar evoluția depinde de îmbunătățirea continuă a sistemului de urgență. Acțiunile de sprijin ale României oferite Republicii Moldova sunt necesare a fi susținute cu prioritate. Mai ales, în contextul geopolitic actual aflat la granițele țărilor noastre. Mai mult ca oricând consolidarea rezilienței reprezintă un obiectiv de o însemnătate prioritară pentru ambele țări”, a spus Dan-Paul Iamandi.

Precizăm că Unitatea Primiri Urgențe este cea mai mare din țară și va activa zilnic, 24 din 24 de ore.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult