Opinii: Pentru prima dată în ultimii 20 de ani de guvernare, președintele turc Recep Tayyip Erdogan ar putea pierde puterea
Turcia organizează pe 14 mai cel mai important scrutin electoral de la începutul acestui secol, scrie BBC. Potrivit sursei, care face trimitere la unele sondaje de opinie, actualul președinte turc, Recep Tayyip Erdoğan, după mai bine de 20 de ani aflați la guvernare, ar putea pierde puterea. Experți internaționali susțin că un eventual eșec electoral al lui Recep Tayyip Erdogan s-ar solda cu anumite tensiuni în țară.
Pe 14 mai, în mai puțin de 2 săptămâni, aproximativ 61 de milioane de alegători turci vor fi chemați la vot pentru a-și alege Președintele și Parlamentul. Circa 3 milioane din ei votează în acest moment în străinătate, până pe data de 9 mai.
În cursa electorală prezidențială sunt înscriși 4 candidați, printre care, actualul Președinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și principalul său contracandidat, Kemal Kilicdaroglu, susținut de o alianță de opoziție formată din șase partide. Acesta declară că va aduce libertate și democrație în Turcia, dacă va câștiga, în timp ce actualul lider de la Ankara promite să instaureze secolul Turciei în lume, printr-o redresare economică, politică și socială.
Un sondaj de opinie recent, citat de BBC, sugerează că, după mai bine de 20 de ani cât s-a aflat la cârma țării, Recep Tayyip Erdogan ar putea pierde lupta electorală, în timp ce același sondaj acordă șanse mari alianței președintelui în cursa pentru alegerile parlamentare.
Totodată, potrivit publicației germane DW, în ultimii ani, președintele Erdogan și-a creat o elită proprie prin contracte guvernamentale, nepotism și corupție. O înfrângere la viitoarele alegeri ar însemna pentru acesta o pierdere a influenței și a prosperității.
În cazul unei noi victorii a lui Recep Tayyip Erdogan, liderul de la Ankara va continua să urmeze o politică externă agresivă, apreciază expertul austriac Thomas Schmidinger. Potrivit acestuia, în urma eșecului politicii sale economice și a proastei gestionări a crizei generate de cutremurele din februarie, actualul președinte al Turciei nu mai are susținerea majorității.
BBC mai constată că liderul turc s-ar putea pregăti să conteste rezultatul, dacă va pierde. Un indiciu ar fi avertizarea ministrului turc de Interne, Suleyman Soylu, precum că, în cazul unei pierderi, aceasta ar însemna „o tentativă de lovitură de stat din partea Occidentului”.
Precizăm că alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia au loc în aceeași zi la fiecare cinci ani. Un candidat trebuie să obțină mai mult de 50% din voturi pentru a fi ales în primul tur, iar un eventual al doilea tur ar putea avea loc pe 28 mai.