Social

Raport: Integrarea tehnologiilor digitale și accesul copiilor la internet este unul din factorii ce determină traficarea copiilor

22 de copii din Republica Moldova au fost expuși riscului de exploatare sexuală pe parcursul anului 2022, potrivit datelor furnizate de țara noastră pentru un raport al Consiliului Europei, prin prisma Convenției de la Lanzarote, care are în vizor protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și abuzului sexual.

Conform datelor furnizate, majoritatea copiilor traficați erau fete. Integrarea tehnologiilor digitale și accesul copiilor la internet este unul din factorii ce determină traficarea copiilor.

În ianuarie 2022, în Republica Moldova, existau 3,06 milioane de utilizatori de Internet, iar rata de penetrare a Internetului era de 76,1%. Un raport de cercetare privind siguranța copiilor în mediul online, realizat de La Strada Moldova, a indicat că 60% dintre cei 3.829 de copii respondenți cu vârsta cuprinsă între 9 și 17 ani pot intra online oricând doresc sau este necesar, fără acordul părinților. În măsura în care tranziția din ce în ce mai mare către spațiile online promite beneficii de neegalat pentru utilizatori, aceasta crește și probabilitatea ca aceștia să fie expuși riscurilor online.

Un alt reper al Raportului se referă la căsătoriile timpurii. Astfel, conform statisticilor, în perioada 2018-2021, au avut loc 937 de căsătorii ale tinerilor cu vârste sub 18 ani, dintre care 17 băieți și 920 de fete. Asemenea căsătorii, conform Raportului, cel mai frecvent au fost întâlnite în comunitățile de romi, raportându-se căsătorii cu fete cu vârste cuprinse între 12-14 ani. Raportul menționează în continuare că acestea fie luau forma unor căsătorii forțate, fie a unor căsătorii aranjate, cu pețitori care aranjau ca, copiii să se căsătorească în viitor. De asemenea, s-a observat că aceste practici au loc fără niciun fel de documente sau înregistrări oficiale.

Precizăm, Convenția Consiliului Europei privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și abuzurilor sexuale a fost adoptată la 25 octombrie 2007 la Lanzarote, Spania, și a intrat în vigoare la 1 iulie 2010. În aprilie anul curent, aceasta a fost ratificată de toate cele 46 de state membre ale Consiliului Europei și de două state nemembre, Federația Rusă și Tunisia. Republica Moldova a ratificat Convenția de la Lanzarote în anul 2012.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult