Economic

Republica Moldova intenționează să aplice restricâii privind importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina

Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău intenționează să impună temporar restricții identice cu cele din unele state UE la importul de cereale și semințe oleaginoase originare din Ucraina. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.

Suplimentar, vicepremierul Vladimir Bolea a menționat și alte instrumente care se definesc în prezent, pentru a susține sectorul agricol în anul curent: „Pregătim un set de măsuri în scopul păstrării unei poziții competitive a sectorului agricol. Din discuțiile constante cu agricultorii, am identificat că cea mai mare problemă cu care se confruntă este costul de producere. Ceea ce ne dorim este să reducem costurile de producție. În acest sens, din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural vom rambursa acciza la motorina utilizată. De asemenea, intenționăm să subvenționăm costul produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților. Identificarea surselor suplimentare pentru dezvoltarea sectorului rămâne a fi o preocupare fundamentală pentru noi în această perioadă.”

Amintim, în luna aprilie, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis, importurile de cereale ucrainene pentru a proteja agricultorii autohtoni. Afluxul mare de cereale din Ucraina a dus la prăbușirea prețurilor în aceste țări, dar și în România, precum și la blocaje logistice. Deciziile celor patru state au fost criticate de Kiev și de Comisia Europeană, deoarece au fost luate unilateral, și nu la nivel european.

Recent, Comisia Europeană a decis să oprească importurile din Ucraina în țările menționate până pe 5 iunie, însă a permis tranzitul.

La această dată expiră scutirea de taxe vamale dispusă de Uniunea Europeană pentru produsele agricole ucrainene.

Interdicția coordonată vizează cinci produse agroalimentare: grâu, porumb, rapiță, semințe de floarea soarelui și ulei de floarea-soarelui.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult