Social

Summitul Comunității Politice Europene ar fi putut angaja Republica Moldova în proiecte de anvergură, opinii

Summitul Comunității Politice Europene, care va avea loc la 1 iunie la Bulboaca, ar fi putut angaja Republica Moldova în proiecte de anvergură, dar acestea ar fi trebuit să fie lansate cu mult mai înainte, sunt de părere reprezentanții unor partide politice extraparlamentare, care au participat la o dezbatere organizată de Agenția IPN.

Potrivit acestora, temele interne ale țării noastre nu se vor regăsi pe agenda evenimentului. Pe de altă parte, reprezentanta partidului de guvernământ a precizat că subiectele ce urmează a fi discutate vizează direct țara noastră, în special, în contextul actual de Securitate.

Acest Summit argumentează sprijinul Uniunii Europene pentru parcursul european al Republicii Moldova, dar și o încredere față de țara noastră, a declarat vicepreședintele Partidului Social Democrat European, Eremei Priseajniuc.

„Este un semnal foarte puternic pentru țara noastră și este un exemplu foarte bun care vin să ne demonstreze marii lideri europeni, de unitate și solidaritate. Atunci când suntem uniți în jurul unei singure ideii nu doar partidele de guvernare, această idee națională nu este monopolul unui partid, suntem toți cetățenii Republicii Moldova. Trebuie să fim conștienți că indiferent de clasa politică, actorul social, toți suntem parte a acestei ecuații, ecuații care se cheamă viitorul nostru comun”, a afirmat Eremei Priseajniuc.

Secretarul general al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Klipii, a menționat că trebuie de analizat care este locul Republicii Moldova în acest proiect lansat de Franța. Potrivit acestuia, crearea Comunității Politice Europene ar reprezenta viziunile politicii externe a Franței.

„Această platformă de comunicare este demarația politicii externe a Franței, în special a domnului Macron care nu întotdeauna este bine văzută în interiorul UE. Există pretenții că această platformă nu coagulează politica externă și de securitate. Această reuniune nu a fost creată pentru Republica Moldova, ea a fost creată ca platformă de comunicare care reflectă politica externă a Franței”, a subliniat Igor Klipii.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Alina Dandara, a subliniat că agenda Summitului include teme de discuție care vizează direct Republica Moldova, cum ar fi securitatea energetică sau războiul hybrid.

„Vom pune în dezbateri chestiuni legate de siguranța energetică nu doar a Republicii Moldova, dar și la nivel european. Desigur, sunt suspecte care țin de securitate, având în vedere că în Republica Moldova suntem în război hibrid, în acest context am auzit și vești bune din parte UE care a spus deschis că vrea să ajute Republica Moldova și acordă suport tehnic și financiar în lupta cu acest război hibrid. Consider că, în cadrul Sumitului va fi oportun angajamentul clar în parcursul european al Republicii Moldova”, a conchis Alina Dandara.

Amintim, Comunitatea Politică Europeană a fost propusă de către președintele francez Emmanuel Macron în mai 2022, în rolul său de președinte al Consiliului Uniunii Europene. Primul Summit a avut loc la Praga la 6 octombrie, când s-a anunțat că următoarea reuniune a Comunității Politice Europene va fi găzduită de Republica Moldova. Următoarele două Summituri vor avea loc în Spania și Regatul Unit.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult