Politic

Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană ar putea fi creat până în toamnă la București

Autoritățile din România intenționează să înființeze, în subordinea Parlamentului de la București, o nouă instituție, numită Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană a declarat pentru Radio Moldova deputatul român Daniel Gheorghe care este și co-președintele Comisiei comune pentru integrare europeană a Parlamentului României și Republicii Moldova.

Potrivit deputatului român, Daniel Gheorghe noul departament își va începe activitatea până la sfârșitul acestui an, iar în cadrul lui vor activa 15 angajați. Departamentul nou creat va oferi sprijin în parcursul de aderare europeană, pe aspecte tehnice, de ajustare a legislației, precum și în procesul de negociere și de adoptare a aquis-ului comunitar a mai precizat Daniel Gheorghe.

„Instituția urmează să funcționeze pe perioada în care Republica Moldova are acest statut de țară candidat, până la momentul în care se încheie procesul de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior aceasta va fi desființată. Această instituție are menirea de a oferi expertiză, consultare și consiliere pe perioada în care Republica Moldova parcurge drumul de stat membru al UE. Noi sperăm să fie unul cât mai rapid și fără dificultăți”, a conchis deputatul român.

Departamentul va fi condus de un președinte, cu rang de secretar de stat, care ar urma să fie numit pe un mandat de patru ani.

Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va monitoriza, la cererea autorităților din Republica Moldova, stadiul de realizare a capitolelor de negociere, va furniza expertiză de specialitate și va elabora studii și alte documente.

Noua entitate va colabora cu ministerele din Guvernul României și va solicită din arhiva ministerelor documente cu privire Ia capitolele de negociere a României la Uniunea Europeană și adoptarea aquis-ului comunitar, ulterior le va trimite Republicii Moldova.

Inițiatorii proiectului au menționat că ultima evaluare a Comisiei Europene cu privire la gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar de către Republica Moldova relevă întârzieri în unele domenii cheie pentru continuarea și finalizarea procesului de aderare.
Amintim că în toamna acestui an, Comisia Europeană va prezenta primul său raport cu privire la Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult