Social

În Republica Moldova ar putea fi amplasate unități speciale pentru colectarea deșeurilor textile: Ministerul Mediului elaborează un regulament în acest sens

Din lipsa unui mecanism de colectare și reciclare a deșeurilor textile, pentru a evita aruncarea lor la gunoi, o soluție ar fi donarea acestora. Pe parcursul anului trecut, prin intermediul unui proiect social au fost colectate 37 de tone de haine, care au fost distribuite familiilor nevoiașe din toată țara. Ministerul Mediului lucrează la elaborarea unui Regulament, care să permită amplasarea de unități speciale pentru colectarea și gestionarea deșeurilor textile.

Covasna Media
Sursa: Covasna Media

O modalitate de reciclare a hainelor care sunt într-o stare bună este donarea acestora. Datorită proiectului social „Banca de Haine”, articolele de îmbrăcăminte sunt colectate și distribuite familiilor vulnerabile. Pe parcursul anului trecut, au fost colectate 37 de tone de haine, a afirmat coordonatorul de proiect, Ioan Cosoi.

El a accentuat că bunurile au fost donate la aproximativ 4 mii de familii vulnerabile din 35 de localități din țară.

„Este vorba despre trei boxe care sunt amplasate în raza municipiului Chișinău și deservirea acestora are loc de trei ori pe săptămână. Proiectul este nu numai intervenția primară în anumite familii, dar este și refolosirea unor lucruri bune, care de altfel, sunt aruncate la gunoi și poluează mediul. Totodată, am deschis 30 de garderobe sociale în localitățile rurale. Deja oamenii știu unde sunt amplasate boxele și donează.

- Această cantitate de 37 de tone ar fi în creștere comparativ cu 2021?

- Depinde de modul cum donează cetățenii, am avut colectate și peste 40 de tone, alteori mai puțin”, a declarat Ioan Cosoi.

În prezent se discută elaborarea unui Regulament, care ar permite ca, la Centrul de Gestionare a Deșeurilor să existe o celulă separată pentru colectarea deșeurilor din textile, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova, ministra Mediului, Rodica Iordanov.

Ea a precizat că în țara noastră există foarte mulți agenți economici care activează în domeniul textil, iar această activitate generează cantități mari de deșeuri.

„Noi ne-am alertat pe întrebarea care ține de textile. De exemplu, pentru unele zone cum ar fi zona patru de gestionare a deșeurilor, care include și municipiul Chișinău, la Centrul de Gestionare a Deșeurilor era planificat să existe și o celulă dedicată colectării deșeurilor din textile. Va fi o reglementare aparte pentru agenții economici care produc deșeuri de textile, să reducă cantitățile. Foarte multe din textile au și multe elemente chimice în ele, respectiv, trebuie să găsim acea soluție de reciclare care să nu fie în detrimentul calității mediului”, a declarat ministra.

Conform datelor Organizației Națiunilor Unite, industria globală a modei este responsabilă de aproape 10% din totalul emisiilor de carbon, mai mult decât cele produse de industria aeronautică și transporturile maritime. La nivelul Uniunii Europene se caută soluții pentru această problemă.

În anul 2018, Parlamentul European a aprobat o directivă prin care țările blocului comunitar sunt obligate ca până în anul 2025 să introducă mecanisme care să asigure colectarea separată a deșeurilor textile.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult