Liderii a cinci partide pro-europene au semnat o declarație comună de Ziua Europei
Cu prilejul Zilei Europei, liderii mai multor partide pro-europene, au semnat o declarație comună prin care se angajează să-și unească forțele pentru a contribui la procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, reprezentanții fracțiunilor extra-parlamentare, pledează și pentru semnarea unui acord politic privind ireversibilitatea cursului European al țării noastre.
În Scuarul Europei din centrul capitalei, mai mulți lideri de partide au semnat o declarație comună prin care se angajează să contribuie la accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Inițiatorul documentului, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, a subliniat în cadrul evenimentului, și despre semnarea unui act politic național prin care cursul european al țării noastre să devină ireversibil.
“Noi, semnatarii acestei declarații credem că integrarea deplină și efectivă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, poate garanta cetățenilor noștri pace, demnitate, siguranță și bunăstare. Îndemnăm partidele politice pro-europene, să sprijine concret și să participe efectiv în procesul de preaderare și pregătire a criteriilor de la Copenhaga. Susținem angajamentul autorităților centrale, de a-și asuma și implementa reforme structurale și profunde care să ofere credibilitate procesului de aderare la Uniunea Europeană”, а declarat Igor Munteanu.
Președintele de Onoare al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, unul dintre semnatarii declarației, a declarat că susține integrarea europeană a Republicii Moldova, dar a reiterat că cea mai scurtă cale către acest proces este unirea țării noastre cu România.
“Locul Republicii Moldova este alături de lumea civilizată în cadrul UE și în cadrul României. Unirea cu România este calea cea mai sigură și cea mai scurtă, pentru că România este stat membru UE și stat membru NATO. În cazul dat, noi avem scutul de a trăi în pace, în bunăstare și liniște”, a menționat Mihai Ghimpu.
În documentul semnat de partidele pro-europene, se mai stipulează necesitatea ieșirii Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente, retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, reintegrarea celor două maluri ale Nistrului, dar și alte aspecte.
Amintim că, luni, mai mulți lideri politici ai partidelor extraparlamentare s-au întrunit la președinție, la invitația Maiei Sandu, pentru a discuta referitor la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, planificată pentru data de 21 mai. Unul dintre subiectele întrevederii a fost necesitatea unificării eforturilor din partea forțelor politice proeuropene pentru ca Republica Moldova să devină stat membru al UE cu drepturi depline.