Social

Două acțiuni separate, destinate Zilei Victoriei, s-au desfășurat la Chișinău: Una a fost organizată de Partidul Șor, iar alta - de PSRM

Câteva mii de oameni au participat astăzi, la Chișinău, la două acțiuni separate pentru a marca Ziua Victoriei asupra fascismului. Manifestațiile la care au participat lideri ai partidelor parlamentare de opoziție, au pornit din locații diferite, chiar dacă la aceeași oră și cu aceeași destinație finală. Mai multe artere principale ale Capitalei au fost blocate și s-au format ambuteiaje.

Radio Moldova/Serafim Gangan
Sursa: Radio Moldova/Serafim Gangan

Marșul Regimentul Nemuritor, organizat de Partidul Șor a pornit din intersecția străzii Ismail și Bulevardul Ștefan cel Mare. Cu drapele ale Republicii Moldova, flori, pancarte și acompaniați de o fanfară care interpreta melodii sovietice, participanții, conduși de lideri ai Partidului Șor, au mers în marș spre Complexul Memorial Eternitate, inclusiv pe lângă penitenciarul 13, în preajma căruia au făcut și un scurt popas.

Marșul Victoriei, la care au fost văzuți în special lideri ai Partidului Socialiștilor și Partidului Comuniștilor, a pornit la aceeași oră, dar din altă locație și pe un alt traseu - din Piața Marii Adunări Naționale, pe străzile Bănulescu-Bodoni, Mateevici și Alecsandri.

Manifestanții purtau drapele atât ale Republicii Moldova, cât și sovietice și negru-oranj, de culoarea Panglicii Sf. Gheorghe. Și unii manifestanți purtau astfel de panglici la piept, deși poliția a anunțat că acest lucru este contrar legii. Deși mesajul unei pancarte imense era că „Moldova este stat pașnic”, mai mulți copii, inclusiv fiul mai mic al liderului PSRM, Igor Dodon, erau îmbrăcați în uniforme militare sovietice, vestimentație promovată în ultimii ani, cu anumite ocazii, în special în Federația Rusă, stat care a invadat Ucraina.

Participanții au declarat că marchează ziua victoriei și comemorează jertfa bunicilor lor.

Întrebat de ce au fost organizate două manifestații, Igor Dodon a declarat că toate partidele au fost invitate să participe la un singur eveniment.

„Noi în fiecare an mergem pe traseul acest și acest eveniment este organizat nu de partid, dar de comitetul „Victoria” și acel comitet a invitat toate partidele. Aici sunt zece partide diferite, noi, comuniștii și partide mai mici. Consider că este corect să mergem împreună. Cei care au decis să meargă separat e treaba lor”, a declarat fostul președinte.

La finalul celor două acțiuni, participanții au depus flori la focul veșnic și la pietrele funerare pe care sunt inscripționate nume ale militarilor care au murit în cel de-al doilea Război Mondial.

Radio Moldova/Serafim Gangan
Sursa: Radio Moldova/Serafim Gangan
Radio Moldova/Serafim Gangan
Sursa: Radio Moldova/Serafim Gangan
Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult