Externe

Pe fondul războiului din Ucraina, mai multe țări europene și-au majorat bugetele pentru apărare

După invazia Rusiei împotriva Ucrainei, mai multe țări europene și-au revizuit politicile de apărare, crescând bugetul militar. Unele state din estul Europei, fiind mai amenințate de Federația Rusă, intenționează să cheltuiască până la 4% din Produsul Intern Brut, scrie The Economist. Totodată, și statele din Occident, care sprijină Ucraina pentru a face față invaziei rusești, susțin că rezervele lor militare sunt epuizate și trebuie completate.

În ansamblu, în țările europene, cheltuielile pentru apărare au crescut cu 13% anul trecut, potrivit studiului realizat de Institutul Internațional de Cercetări pentru Pace de la Stockholm. Însă, aproximativ două treimi din această sumă a fost consumată de inflație, scrie The Economist.

La trei zile după începerea războiului din Ucraina, Cancelarul Olaf Scholz a promis o schimbare istorică în domeniul apărării al Germaniei. Principala măsură a Berlinului a fost crearea unui fond special, pentru modernizarea Forțelor Armate, în valoare de 100 de miliarde de euro.

De asemenea, Franța investește masiv în descurajarea nucleară. Totodată, în ianuarie, președintele Emmanuel Macron s-a angajat ca, începând cu anul 2024 să majoreze cheltuielile militare pe parcursul a șapte ani la 413 de miliarde de euro. Emmanuel Macron a numit agresiunea Rusiei în Ucraina principalul motiv pentru care „nu mai există dividende ale păcii” și a încurajat companiile franceze de apărare să treacă la o „economie de război”.

Polonia își propune în acest an să cheltuiască 4% din Produsul Intern Brut în programe de apărare. Varșovia consideră că ar putea fi următoarea țintă a Rusiei, și intenționează să-și dubleze armata, până la 300.000 de militari în următorii 12 ani. Între timp, Statele Baltice - Estonia, Letonia și Lituania - s-au angajat să-și majoreze cheltuielile militare până la 3 la sută din PIB.

Precizăm că și în Republica Moldova cheltuielile pentru apărare reprezintă doar 0,55% din Produsul Intern Brut al țării, după ce bugetul armatei a fost majorat anul trecut cu 68 la sută și constituie aproximativ un miliard 700 de milioane de lei.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult