Comisia Europeană a lansat prima achiziție comună de gaze, de care va beneficia inclusiv Republica Moldova
Comisia Europeană a anunțat, miercuri, lansarea primei achiziții comune de gaze naturale în Uniunea Europeană, cu o cerere agregată totală de 11,6 miliarde de metri cubi, potrivit agenției EFE. Noul sistem a fost conceput pentru renunțarea la gazele rusești și este deschis atât companiilor din UE, cât și celor din afara blocului European, inclusiv Republica Moldova.
Lansarea primei achiziții comune de gaze în Uniunea Europeană, anunțată de Comisia Europeană, are o cerere agregată totală de 11,6 miliarde de metri cubi, din care 2,8 miliarde de metri cubi gaze naturale lichefiate livrate cu nave și 9,6 miliarde de metri cubi gaze pompate prin gazoducte, relatează agenția EFE.
Astfel, obiectivul platformei "AggregateEU" este de a adăuga cererea și a negocia împreună pentru a ieftini importurile de gaze, în vederea umplerii depozitelor pentru iarna viitoare, care, la data de 8 mai, erau completate la 62,04% din capacitate, față de 36,87% în urmă cu un an, după invazia Ucrainei de către Rusia.
Potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene pentru Relații Interinstituționale, Maros Sefcovic, noul concept va ajuta industria europeană la crearea unor relații comerciale cu noi furnizori internaționali, în contextul eforturilor UE de a renunța la gazele rusești" și "în același timp, deschide oportunitatea pentru furnizori internaționali de a-și extinde portofoliul de clienți".
Până în prezent, 107 companii s-au înscris pe platformă și 77 au solicitat gaze la prima licitație, care vor fi furnizate în perioada iunie 2023 - mai 2024.
Noul sistem, care lasă pe dinafară gazele rusești, obligă statele membre să adauge cel puțin 15% din cererea lor pentru umplerea depozitelor, adică 13,5 miliarde metri cubi, deși nu sunt obligate să cumpere gaze. Deocamdată, prima licitație nu a atins acest plafon dar este încă deschisă pentru noi solicitări și la anumite țări din afara spațiului comunitar, cum ar fi Republica Moldova, Georgia, Serbia, Ucraina și altele.