Numărul de copii în Republica Moldova este în scădere de la an la an: Demografii explică motivele
În anul 2022 în Republica Moldova s-au născut 27 000 de copii, cu peste 2 000 mai puțini decât în cel precedent. Numărul de nașteri în Republica Moldova este în scădere continuă practic de la an la an, pe parcursul câtorva decenii. Demografii explică această situație prin faptul că tot mai mulți tineri pleacă din Republica Moldova, iar cei care rămân se căsătoresc mai târziu și nu-și doresc mai mult de 1-2 copii.
Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, în Republica Moldova s-au născut cu 2 400 de copii mai puțini decât în anul 2021, ceea ce înseamnă o reducere cu peste 8 la sută. Această tendință este înregistrată însă pe parcursul a peste 30 de ani când, cu mici excepții, numărul de nașteri a fost în continuă scădere. În ultimul deceniu numărul anual de nașteri a scăzut cu aproape o treime.
Datele statistice mai relevă că în 2022 cei mai mulți copii - aproape 60 la sută - s-au născut în mediul rural. Și vârsta medie a mamei la prima naștere este mai mică la sat decât la oraș. În anul 2022, vârsta medie a mamei la prima naștere a fost de 25,3 ani. În timp ce în unele raioane aceasta este de aproximativ 23 de ani, în municipiul Chișinău - de peste 28 de ani.
În raioanele Telenești, Cantemir, Drochia și Șoldănești acest indicator este cel mai mic - între 22,9 și 23,2 ani. Mamele care au născut la o vârstă mai mare sunt cele din municipiul Chișinău - 28,3 ani.
Căsătoriile la o vârstă mai înaintată, dar și numărul tot mai mic de copii în familie sunt printre principalele cauze care explică aceste tendințe, a comentat pentru Radio Moldova expertul în probleme demografice din cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Valeriu Sainsus.
„Cauza de bază în ceea ce privește reducerea populației copiilor constă în faptul că vârstele de reproducere sau potențialul genofondului demografic al țării este epuizat. În general, familiile cu trei sau mai mulți copii, nu constituie nici 10% din numărul total, ceea ce înseamnă că este deosebit de puțin. Și în spațiile rurale a devenit „la modă” faptul ca familiile să aibă unul sau doi copii”, a declarat expertul Valeriu Sainsus.
Potrivit datelor statistice, care nu analizează și situația din stânga Nistrului, începând cu anul 2017 în Republica Moldova numărul de nașteri este mai mic decât al deceselor, iar diferența este în creștere.