Consiliul Europei a lansat a doua fază a proiectului „Educație pentru democrație în Republica Moldova”
Consiliul Europei a lansat a doua faza a proiectului „Educație pentru democrație în Republica Moldova”. Acesta va permite studierea în continuare a disciplinei ,,Educație pentru societate”, inclus în programa școlară încă în 2018. Participanții la conferința națională cu genericul „Promovarea valorilor democratice prin educație”, organizată de Consiliul Europei, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, au discutat despre modernizarea procesului de învățământ, revizuirea curriculară, implementarea graduală a disciplinei „Educație pentru societate” și alte aspecte.
,,Educația pentru Societate” este una dintre disciplinele care se studiază în instituțiile de învățământ din țara noastră și reflectă principiile unei societăți prospere și contribuie la dezvoltarea culturii democratice a tinerilor, a declarat în cadrul conferinței ministrul Educației, Anatolie Topală
“Una din activitățile desfășurate și în partea a doua a proiectului, este de a explica cât mai mult elevilor, ce reprezintă un stat democratic, ce reprezintă drepturile omului sau care sunt procesele democratice într-o societate, astfel încât să creăm împreună o societate mai bună pentru noi toți” а menționat ministrul Educației, Anatolie Topală.
Potrivit reprezentanților Oficiului de la Chișinău al Consiliului Europei, sincronizarea sistemului de educație din Republica Moldova cu standardele Uniunii Europene are drept scop îmbunătățirea educației formale și neformale a tinerilor din țara noastră.
Șefa adjunctă interimară a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău,Giulia Re a declarat că proiectul are o valoare strategică în democratizarea unei societăți și Consiliul Europei, împreună cu alți parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, va finanța în continuare acest program. Scopul final al proiectului este de a-i sprijini pe tineri să-și dezvolte competențe necesare pentru a deveni cetățeni implicați, a precizat oficialul european.
“Proiectul Educație pentru Democrație este un model conceptual pentru cultura democratică, care descrie valori, atitudini, abilități, cunoștințe și o mai bună înțelegere pe care ar trebui să le aibă elevii de diferite niveluri ale educației formale pentru a promova democrația”, a menționat Giulia Re.
Și elevii prezenți la eveniment sunt de părere că disciplina Educație pentru Societate îi ajută să însușească mai bine valorile democratice, pentru a deveni pe viitor cetățeni integri și responsabili.
“Educația pentru societate într-adevăr cultivă în noi o responsabilitate civică, care este crucială pentru un cetățean echilibrat, integru al societății noastre”.
Proiectul Consiliului Europei „Educație pentru democrație în Republica Moldova” este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și oferă sprijin Ministerului Educației și Cercetării în implementarea curriculumului la disciplina „Educație pentru societate”.