Delegația UE la Chișinău va prezenta anul viitor un raport despre progresele Republicii Moldova în vederea inițierii negocierilor de aderare
Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova va prezenta în luna octombrie a anului viitor un raport despre progresele înregistrate de către țara noastră în vederea aderării la UE, a declarat „La 360 de grade”, șeful delegației UE, Janis Mazeiks. Potrivit diplomatului, autoritățile moldovenești țin cont de recomandările formulate de Comisia Europeană și avansează în acest sens.
Mai mult, Janis Mazeiks, a negat faptul că țara noastră ar fi obținut statutul de țară candidată la UE din cauza contextului geopolitic.
„Nu sunt de acord că au fost o situație geopolitică. A fost un angajament foarte ferm din partea țării, a conducerii, dar și a oamenilor, a funcționarilor publici. Noi am văzut acel angajament al funcționarilor publici și al politicienilor în modul în care ei tratau aceste subiecte. Atunci când UE a pus sute de întrebări despre nivelul de pregătire al Republicii Moldova pentru a deveni membră a UE, noi am primit aceste răspunsuri detaliate în doar două luni”, a declarat diplomatul.
Totodată, diplomatul a menționat că în prezent, sprijinul UE pentru Republica Moldova este foarte mare.
„Parlamentul european a fost prima instituție care și-a exprimat sprijinul pentru Republica Moldova să obțină acest statut de stat candidat și desigur că mai avem și dinamica politică pe care o manifestă țara, pentru că sprijinul UE la moment, pentru Republica Moldova este foarte mare. În același timp, atunci când ne uităm la proces există mai multe elemente care încă urmează să aibă loc. Vorbim în primul rând de lucrul care se va întâmpla curând. Comisia Europeană va analiza cât de aproape sau cât de departe este Republica Moldova de implementarea IQ-ului comunitar și această evaluare urmează să fie făcută până la sfârșitul anului”, a mai comunicat Janis Mazeiks.
Acesta ar primul punct de referință, dar nu ține neapărat de inițierea negocierilor, a continuat ambasadorul. El a remarcat că Delegația UE de la Chișinău, dar și Guvernul Republicii Moldova vor pregăti câte un raport despre progresele înregistrate de țara noastră. Ulterior, UE își va formula propriile concluzii.
„Acesta va fi primul indicator referitor la modul în care după părerea Uniunii Europene, Republica Moldova a reușit să avanseze din momentul în care primit acest statut de stat candidat. Am văzut un angajament mare, foarte multe schimbări ale legislației și alte activități din partea Guvernului și Paramentului, dar evaluarea din partea noastră va urma în toamna anul 2023”, a menționat oficialul.
De asemenea, Janis Mazeiks, s-a referit și la conflictul transnistrean, menționând că UE s-a angajat în discuții cu Republica Moldova ca un singur stat, iar UE susține soluționarea diferendului transnistrean în baza integrității teritoriale a Republicii Moldova și în limitele frontierelor recunoscute international cu un statut special pentru malul stâng.
Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele 9 recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie.