Expert: Piața imobiliară din Republica Moldova, în anul 2022, a trecut prin cea mai puternică criză din ultimele trei decenii
Piața imobiliară din Republica Moldova, în anul 2022, a trecut prin cea mai puternică criză din ultimele trei decenii. Anul trecut s-au construit 338 de mii de metri pătrați de spațiu locativ, față de 900 de mii din 2021, când a fost înregistrat un record, a declarat expertul în politici economice Veaceslav Ioniță. Totodată, expertul precizează că volumul creditelor imobiliare a scăzut anul trecut de patru ori în comparație cu 2021.
Veaceslav Ioniță mai afirmă că, în timp ce prețurile la imobile sunt de ceva timp pe pauză, pe fundalul inflației mari, cheltuielile companiilor de construcții au crescut cu 40%. Astfel, volumul lucrărilor de construcție a scăzut, iar lucrări noi nu au fost lansate. Însă, tot ce s-a putut întâmpla mai rău pe piața imobiliară a fost în anul 2022. Acum, începe reanimarea sectorului. Astfel, moldovenii care au dorit să procure locuințe anul trecut, o vor putea face în 2023, a mai precizat Veaceslav Ioniță.
„În 2022, toți factorii negativi care pot exista într-o economie și-au făcut prezența. Prețul imobilelor, după ce timp de 10 ani au scăzut constant, au început brusc să crească începând cu 2019/2020, ceea ce a speriat oamenii. Războiul din Ucraina, din nou a creat panică în rândul cetățenilor. Inflația ridicată a determinat oamenii să nu mai acceseze la bănci credite imobiliare, după ce veniturile lor reale au scăzut pe fundalul creșterii tuturor prețurilor. Aceeași inflație ridicată a dus la înăsprirea de către Banca Națională a Moldovei a politicii monetare, iar ca rezultat creditele s-au scumpit”, a spus expertul.
Economistul declară că, dacă în 2021 volumul creditelor imobiliare creștea lunar cu 295 de milioane de lei, în 2022 s-a majorat cu doar 72 de milioane de lei. În primele trei luni ale acestui an împrumuturile imobiliare sunt în scădere cu peste 50 de milioane de lei lunar.