Regional

UE oferă 400.000 euro pentru dezvoltarea a patru clustere din regiunile Cahul și Ungheni

Patru clustere din regiunile Cahul și Ungheni au primit granturi în valoare de 100.000 euro fiecare, asistență oferită de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.

Astfel, la Cahul, clusterul zootehnic „Bacii Sudului” va dezvolta și consolida tehnologiile și creșterea calității produselor din domeniul oieritului, clusterul vinificație va înființa un Centru Oenologic, iar clusterul apicol va fortifica sectorul prin dotarea cu echipament specializat de ambalare. În același timp, la Ungheni, clusterul turistic „Dealurile Măgurii” își va dezvolta serviciile și va crește competitivitatea ofertei turistice a regiunii.

Sprijinul financiar pentru clustere este direcționat pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii, toate acestea contribuind la crearea de noi locuri de muncă și la sporirea atractivității regiunilor pentru noi investiții.

„Sprijinul financiar și tehnic oferit clusterelor îi va ajuta pe membrii săi – companii private, autorități publice locale și instituții de cercetare – să se dezvolte în continuare. Drept urmare, zonele urbane și rurale din Cahul și Ungheni vor deveni mai atractive pentru localnici, turiști și investitori, poziționându-i mai aproape de standardele UE. Sprijinul UE ajută ambele regiuni să își îmbunătățească nivelul de trai și să consolideze coeziunea economică și socială a Republicii Moldova”, a notat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova în timpul ceremoniei de înmânare a certificatelor de grant, desfășurată pe 13 mai 2023.

„Evenimentul de astăzi este despre celebrarea comunității locale de afaceri din Ungheni și Cahul pentru parteneriatul, reziliența și dedicarea lor de a continua să investească în dezvoltarea economică a celor două regiuni. PNUD Moldova va continua să avanseze abordările care catalizează investițiile și creșterea economică, precum și cooperarea actorilor economici în cadrul clusterelor”, a menționat Andrea Cuzyova, reprezentanta rezidentă interimară a PNUD Moldova.

„Mulțumesc partenerilor de dezvoltare pentru suport și contribuția la modernizarea Republicii Moldova. Totodată, apreciez curajul și perseverența de care dau dovadă unii antreprenori în a inova modul în care desfășoară o afacere. Clusterul este un model de afacere care ar putea fi replicat și în alte regiuni ale țării, care în rezultat ar aduce prosperitate Republicii Moldova”, a declarat Viorel Garaz, Secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Potrivit PNUD Moldova, scopul asistenței nerambursabile pentru cele patru clustere din Cahul și Ungheni este promovarea și sprijinirea spiritului de cooperare dintre companiile din zonele urbane și rurale.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult