Politic

Statutul Republicii Moldova de membru al CSI este compatibil cu cel de țară candidată la aderarea UE? Răspunsul lui Janis Mazeiks

Compatibilitatea dintre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și cooperarea țării cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) va fi examinată la etapa negocierilor de aderare, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la postul public de radio. Potrivit diplomatului, în prezent, statutul Republicii Moldova de membră în CSI nu este o problemă care necesită abordare urgentă.

„În trecut nu am avut așa situații deoarece toate statele care au aderat la Uniunea Europeană nu fusese până atunci membre ale CSI. Cel mai probabil acestea vor fi lucruri care vor urma să fie examinate la etapa negocierilor, referitor la cât de compatibile sunt aceste roluri de membre în CSI și obligațiunile care le-ar avea în calitate de membre ale Uniunii Europene. Din câte cunosc, calitatea de membru CSI presupune 200 de acorduri bilaterale între statele membre CSI. Cred că acest aspect ar fi important să examinăm”, a spus Janis Mazeiks.

Ieri, Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a scris pe pagina sa de Facebook că „a venit timpul să ne despărțim de Comunitatea Statelor Independente”, întrucât astăzi 70% din comerțul țării noastre este cu Uniunea Europeană.

Amintim că anterior, ministrul de externe, Nicu Popescu a anunțat că Republica Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale Comunității Statelor Independente. După ce țara noastră a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la UE, președinta Maia Sandu a declarat că, pe parcursul avansării pe calea europeană, se va lua decizia privind retragerea din CSI.

Republica Moldova a aderat la Comunitatea Statelor Independente în anul 1994.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult