Cultură

In memoriam Maria Bieșu

Acum 11 ani, în ziua de 16 mai, ne-a părăsit pentru totdeauna soprana de talie internațională care a fost supranumită „cea mai bună Cio-Cio-San din lume”. Numele Mariei Bieșu a figurat pe afișele marelor teatre lirice ale lumii și în cronicile timpului, iar vocea ei unică, inconfundabilă, răscolește și astăzi sufletele tuturor celor îndrăgostiți de muzică. A fost primadona Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, ce-i poartă acum numele.

Am putea să ne amintim în această zi momente importante din biografia marii cântărețe, să trecem în revistă premiile, pe care le-a obținut de-a lungul carierei sale artistice, titlurile, ordinele de care s-a învrednicit.

Părerile contemporanilor ne vor ajuta mult mai bine să înțelegem cum a fost Maria Bieșu pe scenă și în viață.

Pietro Argento, dirijor din Italia: „Cântăreață de anvengură vocală excepțională, artistă înzestrată cu un temperament dramatic singular, Maria Bieșu rămâne una dintre cele mai puternice personalități feminine ale teatrului liric euopean și mondial ale secolului nostru”.

Viorica Cortez, soprană: „Maria Bieșu a îndeplinit o dublă vocație: de artistă lirică de faimă internațională și de apărătoare neobosită a valorilor naționale, roluri care artăzi revin Festivalului inaugurat și însuflețit de marea artistă basarabeană, Maria Bieșu”.

„Maria Bieșu este cântăreața care cucerește prin profesionalismul fiecărui gest, prin puterea de concentrare și de trăire pe care o demonstrează aflându-se în scenă. Prin harul divin, prin perseverență și muncă asiduă, prin vocea-i incomparabilă ca frumusețe și farmec, Maria Bieșu a demonstrat lumii întregi adevărata forță a artei interpretativ” – citat din prefața academicianului Gheorghe Duca la volumul editat de Academia de Științe a Moldovei în anul când interpreta a împlinit vârsta de 75 de ani.

Eugen Doga, compozitor: „Ascultând-o, uneori ai impresia că nu cântăreața este stăpână pe voce și-i ghidează inflexiunile, cât vocea o îndrumă și o conduce. Sau cine știe cine o face. Important este că Maria Bieșu a conștientizat acest lucru și și-a dedicat viața, fără nici o rezervă – creației, scenei. A purtat cu demnitate această sublimă și grea povară, aducând pe altarul artei întreaga sa ființă, sacrificându-se integral”.

Melodii populare și de estradă, romanțe, muzică de cameră, corală și, bineînțeles, de operă – pe toate le-a cântat cu har și dăruire. Astăzi putem să ascultăm doar înregistrările, care ne-au rămas ca o neprețuită moștenire. Inclusiv cele din arhiva de aur a Teleradiodifuziunii Naționale.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult