Politic

Maia Sandu, pentru „The Economist”: Războiul din Ucraina a schimbat dramatic lumea, dar nu în felul în care s-ar fi așteptat cei care l-au comandat

Războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina a schimbat dramatic lumea, dar nu în felul în care s-ar fi așteptat cei care au comandat războiul, a menționat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un editorial pentru publicația britanică „The Economist”. Totodată, șefa statului a declarat că cei care au mizat că pot schimba perspectiva de dezvoltare a Republicii Moldova au făcut un pariu greșit.

Facebook
Sursa: Facebook

În editorialul pentru publicația „The Economist”, Maia Sandu a declarat că cei care au declanșat războiul din Ucraina au sperat că vor slăbi securitatea colectivă a Europei, dar au întărit-o și mai mult, datorită faptului că forțele democratice și-au conjugat eforturile.

Șefa statului a menționat între altele, că Republica Moldova luptă împotriva ofensivei hibride prin consolidarea rezilienței în toate domeniile, prin reformarea instituțiilor și apropierea de UE. Interconexiunile energetice cu România și alte țări europene au ajutat țara noastră să reziste șantajului gazelor rusești, să acceseze noi surse de energie și să țină luminile aprinse și casele încălzite în timpul unei ierni dificile. Republica Moldova și-a reorientat exporturile către noi piețe și a menținut economia funcțională. Două treimi din comerț este orientat către țările UE, a precizat șefa statului.

În altă ordine de idei, Maia Sandu a afirmat că au fost intensificate și măsurile pentru contracararea dezinformării. Forțele de ordine au dezvăluit schemele din spatele protestelor plătite, orchestrate de interpuși ai Rusiei, care încearcă să influențeze de la distanță și să incite la violență pe străzile noastre.

În ceea ce privește procesul de aderare la UE, președinta Maia Sandu a dat asigurări că această mișcare este ireversibilă. De decenii, UE a acționat pentru a menține pacea în cea mai mare parte a Europei, aducând o mai mare coeziune socială, democrație și respect pentru drepturile omului. În ultimii 20 de ani, UE a ancorat dezvoltarea pașnică, prosperă și democratică a țării noastre.

Decizia de a solicita oficial aderarea la UE în martie 2022 a fost o alegere clară pentru noi, a mai afirmat Maia Sandu, adăugând că apelul democrației va triumfa asupra opresiunii autoritarismului. „Avem multe de făcut înainte de a putea adera la bloc, dar suntem hotărâți”, a precizat președinta Maia Sandu în editorialul pentru publicația „The Economist”.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult