Social

Ofițerii CNA au descins la Consiliul Electoral de la Comrat: Adunarea Populară a convocat congresul aleșilor locali de toate nivelele

Mascații de la CNA au descins în birourile Consiliului Electoral de la Comrat. Purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi a declarat pentru radiomoldova.md că „au loc acțiuni de urmărire penală în dosarul coruperii alegătorilor”. Se întâmplă după ce autoritatea a anunțat rezultatele finale ale alegerilor pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, care arată că drept câștigătoare pe candidatul Partidului Șor, Evghenia Guțul.

**UPDATE 22:40 ** Deputatul PAS, Dorian Istratii a îndemnat autoritățile din autonomia găgăuză să respecte legea: „Nu te poți autoproclama bașcan călcând în picioare legile. Legea trebuie respectată și aplicată, iar alegerile trebuie să fie libere și corecte. Declarația a fost făcută de deputatul PAS Dorian Istratii, în contextul în care ofițerii Centrul Național Anticorupție au descins ieri cu percheziții la sediul Comisiei electorale de la Comrat, în dosarul coruperii alegătorilor”, a scris deputatul PAS pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 22:00 Adunarea Populară a autonomiei a convocat congresul aleșilor locali de toate nivelele pentru data de 27 mai, la care va fi examinat textul unei declarații către OSCE, observatorii internaționali acreditați pentru alegerile locale și către misiunile diplomatice din Republica Moldova. Ședința s-a încheiat.

**UPDATE 21:40 **

Adunarea Populară de la Comrat a aprobat o rezoluție prin care susține decizia Consiliului Electoral din Comrat prin care au fost recunoscute rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan.

UPDATE 21:00
A început ședința extraordinară a Adunării Populare de la Comrat. Evghenia Guțul a ocupat locul bașcanului. Pe ordinea de zi a ședinței sunt două chestiuni: depunerea jurământului de către Evghenia Guțul și adoptarea unei declarații a Adunării Populare către corpul diplomatic din Republica Moldova privind situația creată în autonomie.

**UPDATE 20:30 ** La acțiunea de protest au venit președintele Adunării Populare a autonomiei Dmitrii Constantinov și membrii comitetului executiv al regiunii găgăuze. Aceștia au propus convocarea Marii Adunări în autonomiei, o decizie în acest sens urmând a fi adoptată în cadrul ședinței Adunării Populare, care s-a întrunit în ședință extraordinară. De asemenea, ar putea fi adoptată o declarație a Adunării Populare prin care Evghenia Guțul să fie recunoscută bașcan al autonomiei găgăuze.

Telegram/gagauzinfo
Sursa: Telegram/gagauzinfo

**UPDATE: 20:00 ** Adunarea Populară a autonomiei găgăuze se convoacă într-o ședință extraordinară, începând cu ora 20:00. Informația a fost confirmată pentru Radio Moldova de către vicepreședintele Adunării Populare a autonomiei, deputatul regional Gheorghi Leiciu. La întâlnire au fost invitați foști deputați din Adunarea Populară, primari și actuali funcționari, iar presa de la Comrat scrie că ar urma să fie adoptată „o declarație foarte importantă”, fără să fie cunoscute alte detalii.

Între timp, mai multe persoane s-au adunat în fața Judecătoriei de la Comrat, fiind nemulțumite de percheziții. Câțiva deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei au încercat să forțeze ușile păzite de polițiști și carabinieri.

În fața mulțimii a ieșit președinta Consiliului electoral din regiune Iana Kovalenko. Ea a declarat că sunt ridicate listele electorale din turul doi, iar după ce vor prelua documentele, responsabilii vor pleca. Iana Kovalenko a precizat că actele privind validarea turului doi al alegerilor au fost transmise la Curtea de Apel Comrat.

**UPDATE 18:34 **CNA vine cu detalii despre percheziții.

„Temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora. Astfel, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală în cauza penală privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor, a apărut o bănuială rezonabilă că o parte din alegători au fost aduși organizat din alte raioane în scopul votării candidatului din partea Partidului Politic „Șor”. La fel, potrivit informației apărute, printre alegătorii care și-au manifestat votul în favoarea candidatului Guțul Evghenia, se numără persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova și persoane decedate. Acțiunile sunt în desfășurare”, se arată în comunicatul CNA.

UPDATE 17:30 Potrivit presei regionale, în această seară va avea loc o ședința extraordinară a Adunării Populare a autonomiei găgăuze.

Între timp, în fața sediului Consiliului Electoral se adună tot mai mulți oameni.

Telegeam/gagauzinfo
Sursa: Telegeam/gagauzinfo

Într-un comunicat, Partidul „Șor” susține că scopul perchezițiilor ar fi confiscarea proceselor verbale pentru a nu fi transmise spre validare Curții de Apel de la Comrat. Pe de altă parte, portalul gagauzinfo.md scrie că acestea ar fi fost deja transmise instanței de judecată. Aceeași sursă afirmă că reprezentanții CNA le-au înmânat membrilor Consiliului Electoral din Comrat citații pentru a se prezenta pentru audieri la CNA, în data de 18 mai.

Menționăm că, tot astăzi, Comisia Electorală Centrală a anunțat că în urma verificării rapoartelor financiare ale celor opt concurenți la funcția de bașcan, a constatat că peste 100 de persoane fizice au donat bani candidaților depășind plafonul maxim stabilit de lege, în mărime de 11 700 de lei.

Potrivit CEC, candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul ar fi obținut cea mai mare sumă de bani cu încălcarea legislației - aproape 460 de mii de lei, de la 65 de persoane. Urmează Victor Petrov – peste 436 de mii de lei și Grigore Uzun aproximativ 184 de mii de lei.

Vicepreședintele Comisie Electorale Centrale, Pavel Postică, a explicat pentru Radio Moldova că autoritatea electorală de la Comrat nu și-a ajustat regulamentele în conformitate cu prevederile legislației naționale. Comisia Electorală Centrală va audia candidații și donatorii, printre care sunt și deputați, care ar fi încălcat legea a declarat Pavel Postică.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult