Vasile Șarban: În ultima săptămână, în Republica Moldova au ajuns doar două camioane cu cereale din Ucraina
În ultima săptămână, în Republica Moldova au ajuns doar două camioane cu cereale din Ucraina, după ce săptămâna trecută ministerul de resort a decis să monitorizeze cantitățile de cereale importate din Ucraina în Republica Moldova, fără alinierea la măsurile Uniunii Europene. Anunțul a fost de secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban pentru Radio Moldova.
În aceste momente nu este necesară introducerea unor interdicții legate de import pentru că nu există riscul ca Republica Moldova să fie invadată cu cereale din Ucraina, a declarat Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban. O parte dintre producătorii autohtoni au depozitele pline cu grâu și porumb și nu pot stoca și cerealele din țara vecină. În luna iunie, începe noul sezon de recoltare a cerealelor din prima grupă și trebuie să facă loc și pentru acestea, a mai precizat Vasile Șarban.
„Avem 170 de tone de grâu importat de la 1 ianuarie până în prezent. Avem importate, 26 de mii de tone de porumb și 4,5 mii de tone de floarea-soarelui. Așa și au rămas. E o mică schimbare. Deci, pe parte de porumb de la data de 10 până acuma noi avem importate pe teritoriu Republicii Moldova doar două TIR-uri. Pentru ce, noi, trebuie să introducem o interdicție la import? Ceea ce a făcut Guvernul și Ministerul Agriculturii este ceva logic, este ceva bazat pe cifre, este ceva real, care nemijlocit corespunde la o atitudine corectă față de vecini, față de alte țări care sunt membre ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), dar noi suntem membri ai OMC”, a declarat Vasile Șarban.
Amintim că, recent, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat despre intenția Republicii Moldova de a introduce temporar interdicția privind importul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui originare din Ucraina. În replică, autoritățile de la Kiev au declarat că ar putea interzice importurile din Republica Moldova.
Ulterior, Chișinăul a anunțat că renunță la impunerea interdicțiilor, și, concomitent pregătește măsuri de susținere a agricultorilor afectați de prețurile mari la motorină și îngrășăminte. Executivul a anunțat că va oferi 100 de milioane de lei suplimentar, pentru a compensa cheltuielile fermierilor la materia primă și va continua să identifice resurse financiare pentru subvenționarea pierderilor.
Ca urmare unii dintre reprezentanții asociațiilor de fermieri din țară au declarat că sunt nemulțumiți de decizia luată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și cer și în continuare interzicerea importului de cereale din Ucraina.