Politic

Opinii: Rezoluția adoptată de către Adunarea Populară a Găgăuziei nu are putere juridică

Rezoluția adoptată aseară de Adunarea Populară a Găgăuziei prin care a fost susținută decizia Consiliului Electoral din regiune de a o desemna câștigătoare pe candidata Partidului Șor, Evgenia Guțul, în funcția de bașcan, nu are putere juridică, iar scrutinul este anticonstituțional, menționează experții. În același timp, un reprezentant al Adunării Populare de la Comrat a declarat pentru Radio Moldova că Rezoluția este una politică, în sprijinul angajaților Consiliului electoral regional.

Olga Stavila
Sursa: Olga Stavila

Rezoluția adoptată aseară de Adunarea Populară de la Comrat nu are putere juridică, iar scrutinul de alegere a Bașcanului Găgăuziei este anticonstituțional, deoarece nu a fost respectată legislația națională, a declarat pentru Radio Moldova, expertul constituționalist, Alexandru Arseni.

”Acest scrutin este absolut neconstituțional, de la început, inclusiv, cu declarațiile făcute ieri. Alegerile nu țin de competența lor. Este o delimitare clară stabilită în Constituția Republicii Moldova, în Codul Electoral”, a menționat Alexandru Arseni.

Kremlinul mizează pe Autonomia Găgăuză ca focar de destabilizare și de influență asupra politicilor din Republica Moldova, a declarat pentru postul nostru de radio membrul Comisiei securitate a Parlamentului, Oazu Nantoi. Totodată, deputatul susține că deși mai mulți candidați la funcția de bașcan au vorbit public despre coruperea alegătorilor, niciunul nu a depus plângere la autoritatea regională.

„Acei candidați, care n-au trecut în turul II acuză în gura mare că Partidul Șor „a inundat” Autonomia Găgăuză cu bani, că alegătorii au fost cumpărați, dar totodată nu au depus nici o plângere la Comisia electorală din regiune, care conform legii din 1994 nu a reacționat la nici o atenționare din partea Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, care a atras atenția la multiplele încălcări în procesul de finanțare a campaniei electorale”, a afirmat deputatul.

Rezoluția adoptată de Adunarea Populară a Găgăuziei este una politică și a fost luată în susținerea angajaților Consiliului Electoral de la Comrat, a declarat pentru postul nostru de radio vicepreședintele Adunării Populare din autonomie, Alexandr Tarnavschi.

“Este un document politic, un sprijin politic, iar mesajul principal este că noi vrem să protejăm angajații obișnuiți care au îndeplinit funcții electorale, care nu sunt vinovați de faptul că, Codul electoral al Găgăuziei nu corespunde Codului electoral al Republicii Moldova. Da, am vrut să subliniem factorul uman și să spunem că oamenii nu au nicio legătură cu acest lucru. Astfel de probleme trebuie să fie rezolvate de politicieni, iar justiția trebuie să aibă ultimul cuvânt, noi trăim într-un stat de drept, un stat democratic” , a precizat Tarnavschi.

Amintim că, ieri, ofițerii CNA au descins cu percheziții la sediul Consiliului Electoral și Judecătoriei de la Comrat de unde au ridicat listele electorale de la scrutinul de alegere a Bașcanului. CNA a precizat că acțiunile au avut loc în contextul în care ar exista bănuiala rezonabilă că în listele electorale ar fi persoane care, la momentul scrutinului s-ar fi aflat peste hotare, dar și persoane decedate.

Ulterior deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei au adoptat o rezoluție prin care susțin decizia Comisiei Electorale Centrale de la Comrat de validare a alegerilor, în urma cărora candidatul partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul, a fost declarată învingătoare.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult