Dorin Recean: Republica Moldova este atacată hibrid de Federația Rusă, dar reușește să consolideze instituțiile statului
Republica Moldova este atacată hibrid de către Federația Rusă, dar a reușit să consolideze instituțiile statului pentru a face față acestor provocări, a declarat prim-ministrul Dorin Recean în deschiderea Forumului privind Securitatea din regiunea Mării Negre și Balcani, care se desfășoară la București.
La rândul său, premierul României, Nicolae Ciucă, a precizat că amenințările de securitate în arealul Mării Negre din partea Federației Ruse reclamă prezența aliaților în regiune.
Efectele războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina cel mai mult sunt resimțite la nivel regional, a menționat premierul Nicolae Ciucă. Potrivit oficialului, țările din regiune trebuie să evalueze corect situația privind securitatea și siguranța, pentru a putea acționa adecvat.
„O mare parte a componentelor acestui război de agresiune pe scară largă al Rusiei în Ucraina. Avem cele mai clare definiții ele unui război de cucerire, dar totodată și al unui război neo-colonial. La capitolul amenințări trebuie să ne rețină abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră care nu vizează exclusiv Ucraina acolo unde a anunțat exerciții militare continuă”, a menționat Nicolae Ciucă.
Prim-ministrul de la Chișinău, Dorin Recean, a menționat că Republica Moldova a înțeles care este rolul ei în actuala arhitectură de securitate. Trebuie să participe la securitatea regională, inclusiv prin apărarea frontierei sale, care este și frontiera Uniunii Europene.
„Am consolidat capacitățile instituțiilor din Republica Moldova pentru a face față acestor provocări, iar de aici în acolo trebuie să ne concentrăm și pe agenda de securitate. Republica Moldova a făcut un salt enorm în ceea ce privește înțelegerea statutului de neutralitate, ce este el și ce nu este. Am înțeles că statutul de neutralitate nu poate să te apere acolo unde nu este respectat”, a conchis Dorin Recean.
La Forumul privind Securitatea din regiunea Mării Negre și Balcani, ediția a șaptea sunt analizate toate tipurile de riscuri și amenințări de securitate, în special, prin prisma războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Oficialii și experții de la Chișinău se vor referi la provocările cu care se confruntă Republica Moldova în acest context regional.